сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПациенти осъдили здравното министерство заради хапчетата за алцхаймер

Пациенти осъдили здравното министерство заради хапчетата за алцхаймер

България е една от трите страни в ЕС, където лекарствата за алцхаймер не се реимбурсират от здравната каса, съобщиха пациентски организации по повод Световния ден за борба с болестта, който бе отбелязан вчера. Медикаментите струват от 30 до 200 лв. на месец и не са включени в наредба 38. Тъй като повечето болни с деменция и алцхаймер са пенсионери, този разход за тях е непосилен.

Касата да плаща лекарствата за алцхаймер, настоя Ирина Илиева от гражданското сдружение за борба със заболяването. Пациентите дори успели да осъдят здравното министерство за дискриминация. Съдът се произнесъл, че здравният министър трябва да задвижи процедура за включване на заболяването в специализираната наредба. Министерството обаче обжалва решението. Болните от алцхаймер у нас са около 25 000, каза Илиева. Проучвания на Световната здравна организация обаче сочат,  че те са около 50 000. Българите, които страдат от някаква форма на деменция, пък са около 100 000. Лечението на алцхаймер е с доказан ефект при пациентите с лека и умерена форма на болестта, твърдят специалистите от СЗО.

До три месеца са минал докато се постави диагнозата алцхаймер  при половината засегнати, сочи проучване на гражданското сдружение. 29% от пациентите пък са загубили над 6 месеца в обикаляне по лекари. Здравеопазването у нас не е ориентирано към нуждите на пациента, става ясно още от проучването. 40% от болните и техните близки са попадали в ситуация, в която не знаят какво да правят. Други 41% пък нито имат информация как да се грижат за засегнатите, нито притежават необходимите умения. Много хора (13%) изобщо не са знаели къде да потърсят специализирана помощ. BZ

На снимката: Ирина Илиева от Сдружение Алцхаймер България и Владимир Томов от Конфедерация за защита на здравето

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -