четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт 2016 г. плащаме повече за прекъснати здравни права

От 2016 г. плащаме повече за прекъснати здравни права

Много българи не плащат здравни вноски, защото не са доволни от системата и предпочитат да ходят на частно при лекар. Ако обаче се стигне до постъпване в болница, нещата се усложняват – разходите нарастват и повечето предпочитат да си възстановят здравните права, вместо да заплащат цялото лечение. От 1 януари 2016 г. те ще трябва да плащат много повече.

В момента се възстановяват здравните вноски за 3 г. назад (36 месеца). След 1 януари 2016 г. обаче ще се плаща за 5 г. (60 месеца) назад. Промяната в Закона за здравното осигуряване е публикувана в „Държавен вестник“ в края на юни, но ще влезе в сила шест месеца по-късно. Здравните права се прекъсват при неплатени повече от три здравни вноски. Добре е да следите сами какъв е здравноосигурителният ви статус, защото пропуски може да има при смяна на работата, между завършване на университет и първа работа и т.н. Приходната администрация напомня, че здравната каса поема лечението на пациенти, неосигурени по вина на работодателя.

Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е платил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца), пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всичко дължимо за времето от 01.07.2012 г. до 30.06.2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 01.01.2011 г. – 31.12.2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ).

НАП пояснява, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. До края на 2015 г. правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на 2016 г. – за период от 60 месеца.

Проверете сами здравноосигурителния си статус чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -