Реклама
Начало Здравна политика От 2015 г. колите сами звънят на тел. 112 при катастрофа

От 2015 г. колите сами звънят на тел. 112 при катастрофа

0
линейка бърза помощ
Реклама

Всички нови коли ще звънят сами на 112 и на Бърза помощ при по-тежка катастрофа, пише в. „Монитор“ като се позова на информация от Дирекция „Национална система 112″ към МВР. Нововъведението ще стане факт от 2015 година, след като системата, наречена eCall, навлезе в целия Европейския съюз. Тогава автомобилите ще се произвеждат със специално устройство, което при по-силен удар ще изпраща координатите на катастрофиралото возило в най-близкия спешен център или болница.

Информацията ще съдържа номера на колата, модела й, както и точното място, където е станала катастрофата. Според данните от въздушните възглавници и специални сензори уредът ще преценява дали да осъществи и директна връзка с телефон 112 в случай, че шофьорът и пътниците нямат възможност сами да се обадят. Предвижда се да бъдат монтирани и специални бутони в колите, при натискането на които също ще се сигнализират спешните центрове. Те ще бъдат поставени на удобни и видими места в автомобилите, така че дори след тежък удар шофьорът да може да ги натисне без да полага усилия.

Копчетата ще могат да се използват и когато сме станали свидетели на катастрофа на пътя. Експертите, които са участвали в разработването на системата eCall, твърдят, че въвеждането й ще ускори времето за реакция на спасителните екипи с 40 процента в населените места и с 50 в извънградските части като магистралата например. Заради по-бързото реагиране при катастрофи пък е изчислено, че годишно ще се спасяват до 2500 човешки живота в рамките на Европейския съюз.

Реклама

„Предвижда се и по-старите коли да бъдат оборудвани с подобни устройства. Те ще се закупуват допълнително и цената им ще е между 50 и 100 евро“, обясниха от Дирекция „Национална система 112″ към МВР. В България дори вече имало две фирми, които се занимават с производството и доставката на уредите.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version