Реклама
Начало Здравна политика Още една ваксина ще е безплатна за бебетата от 2015 г.

Още една ваксина ще е безплатна за бебетата от 2015 г.

0
бебе
Реклама

Готова е Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, съобщи проф. Майда Тихолова от Катедрата по инфекциозни болести, която е в групата по изготвянето й. Остава само да се разпише нейното финансиране, което е заложено в Закона за здравето.

Така най-после ваксината срещу ротавируси, които причиняват до 40-60% от острите диарийни заболявания до 5 г. възраст, ще бъде безплатна за бебетата от 2015 г. Тази инфекция е най-тежка при малките – годишно в ЕС има около 230 смъртни случаи при деца под 5 г. Проучване сред 5000 деца у нас с лабораторно доказани проби сочи, че вирусът е разпространен в цялата страна. В България всяка година 18-20 хиляди души боледуват от диарии, от тях 80% са деца. Случаите, които налагат хоспитализация, си остават постоянни – над 87 000 в ЕС.

Причинителите на острите диарии са много, но пък единствената ваксина за тях е срещу най-опасните – ротавирусите. Тя е достъпна и у нас. От началото на 2010 г. е в списъка на препоръчителните имунизации, само че родителите трябва сами да заплатят за поставянето й.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Доц. Мангъров: Ротавирусите са като холера при бебетата 
10 бебета годишно умират у нас от ротавируси
Подозират ротавируси, че водят до автоимунен диабет 
Реклама

Чуждият опит сочи рязък спад в броя на заболелите деца, посочва проф. Тихолова. В Белгия имунизацията е въведена масово през 2008 г. и за по-малко от година приетите в болница деца под 1 г. падат с 81%, а през по-следващата – с още 52%. Защитата е най-важна точно за бебетата, защото в тази възрастова група са най-тежките дехидратации, усложнения и фатални изходи.

Австрия въвежда ваксината през 2007 г. За 2 г. броят на хоспитализациите при децата до 1 г. пада с 74%. Там се отчита един интересен феномен – колективният имунитет, казва още инфекционистът. По-големите деца също започват да боледуват по-рядко, защото няма от кого да се заразят. В Англия данните са подобни. По думите на експерта това доказва ефективността на ваксината.

Подготвената за България програма предвижда първата доза да се постави между 6 и 12 седмици, а пълната имунизация приключва до 24 седмици. Голямо предимство е, че препаратът се дава през устата, а не с инжекция като повечето ваксини. Така страната ни има шанс да спази препоръките на СЗО. Те предвиждат до 2015 г. 80% от децата да бъдат имунизирани, като ваксината бъде включена във всички национални имунизационни програми. За сега у нас обхватът е под 10%, но това е главно, защото хората сами трябва да плащат

Целта на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити е подобна на вече постигнатото в другите страни – чрез създаване на колективен имунитет да намалее рязко броят на острите гастроентрити. Това може да стане, ако поне 70% от бебетата бъдат имунизирани в рамките на 5 г., колкото ще трае програмата

По данни на НЗОК – за болнично лечение на остри гастроентерити се харчат годишно по 12-14 млн. лв. В същото време за програмата са предвидени около 2 млн. лв.

Реклама

Exit mobile version