събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЕксперти от ЕС ограничават употребата на лекарство за мигрена и епилепсия

Експерти от ЕС ограничават употребата на лекарство за мигрена и епилепсия

Експертите по лекарствена безопасност от Европейската агенция по лекарствата препоръчват нови мерки за употребата на лекарството валпроат при бременни. Целта е да се избегне контактът на плода с този медикамент. Бебета, изложени на валпроат по време на бременността, са в риск от малформации и проблеми в развитието. Процедурата по преразглеждане на приложението на валпроат започна още през 2017 г.Валпроат се използва у нас, както и в ЕС, за лечение на мигрена, епилепсия и мания при биполярно разстройство. Продава се с търговските имена Депакин и Конвулекс, става ясно от съобщение на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Европейските експерти подчертават, че понякога няма възможна алтернатива на валпроат, но препоръките имат за цел да гарантират, че пациентките са добре информирани за рисковете, които поемат и че употребяват лекарството само, когато наистина има необходимост от това.

Целта е да се намали употребата на валпроат

При предходно разглеждане бяха препоръчани мерки, целящи да намалят употребата на тези лекарства през бременността и те да бъдат използвани само, ако другите възможни средства са неефективни или не могат да бъдат използвани, поради нежелани ефекти. Настоящият преглед се провежда заради опасения, че тези мерки не са били достатъчно ефективни.

По тази причина PRAC счита, че трябва да се направи промяна в начина на употреба на лекарствените продукти. Комитетът препоръча засилване на рестрикциите за употребата им и въвеждане на нови мерки, с които да се изисква извършване на подходящи консултации и информиране на жените, засегнати от този проблем.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -