сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНовата система за отстъпки при лекарства нямало да заработи

Новата система за отстъпки при лекарства нямало да заработи

Новата система за отстъпки при всички лекарства няма да заработи, заяви д-р Евгени Тасовски, медицински директор на „Актавис“. Сега НЗОК има право да договаря по-ниски цени само за платените на 100% медикаменти, които са сами в група. Промени в наредба №10 обаче предвиждат това да важи за абсолютно всички продукти в реимбурсната листа.

Няма механизъм, който да гарантира, че ако производителят или притежателят на разрешителното за употреба даде отстъпка, тя ще стигне до хората, които отиват в аптеката, когато лекарството е платено например на 50% от касата. Нито търговците на едро, нито тези на дребно могат да бъдат задължени да я предоставят по-нататък по веригата до пациента.

Не трябва да има медикаменти, които са реимбурсирани под 50%, стана ясно още от думите на д-р Тасовски. С подобна позиция излезе неотдавна и асоциацията на генеричните производители „БГФарма“. Реимбурсация от 25% на практика е отказ от лечение, допълни д-р Тасовски. За много хора доплащането било непосилно.

Цените на лекарствата може да паднат, но преди това трябва повече прозрачност откъде идва преразходът на касата, каза още той. От „Актавис“ предоставили отстъпки на касата основно за онкологични препарати – средно 40%. Въпреки обещанията НЗОК още не е пубикувала на сайта си за кои групи заболявания и лекарства се дават най-много пари. „Въпросът е дали средствата се харчат правилно. Иначе се оказва, че за определени пациенти има „луканка“, а за останалите „хляб“, коментира д-р Тасовски.

Прехвърлянето на онколекарствата от министерството към 23 болници повиши цените, заяви д-р Валентин Димитров от „Актавис“. „Когато има гарантирано количество за цяла година, цената е много по-ниска. На 23 търга обаче задължително се играе с подизпълнители – дистрибутори. Така разходите нарастват заради тях, но и заради ангажиментите, неустойките, предвидени в договорите“, коментира той.

Свързани теми:

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -