петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМегакомисия да поеме лекарствата, иска министър Атанасова

Мегакомисия да поеме лекарствата, иска министър Атанасова

Мегакомисия, подобна на тази за енергийно и водно регулиране да поеме лекарствата, предлага здравният министър Десислава Атанасова. Идеята си тя сподели пред журналисти след разговор с представители на двете фармацевтични асоциации – на научноизследователските (ARPharm) и на генеричните производители („БГ Фарма“). Необходимо е да има специализирана администрация, която да се занимава с регистрацията на цени на лекарства и актуализирането на реимбурсния списък, изтъкна министърът.

В момента членовете на комисията по цени и реимбурсация идват от други места само за заседанията. Имало натрупани много заявления от фирми, които не са разгледани. Законът дава възможност за създаването на държавна комисия като ДКЕВР за лекарствата, каза Атанасова. Фармацевтичните асоциации не възразявали срещу идеята. Те настояват обаче да остане комисията по прозрачност, която е първа инстанция за разглеждане на жалби, свързани с медикаменти.

Атанасова подкрепя промяната в Закона за здравното осигуряване, която ще даде възможност здравната каса да договаря отстъпки от цените на всички лекарства. 50 от 66 фирми за онколекарства вече са дали предложение за намаления, до седмица ще бъде ясно колко ще бъде спестено, каза Калина Пенчева, шеф на „Лекарствена политика“ в касата. Новите по-ниски цени ще бъдат изпратени в болниците и няма да се купува по-скъпо, увери тя. Ефектът от договарянето ще се усети през следващите месеци.

Спестените пари може да се използват за повишаване на процента, който държавата плаща за хапчета за социалнозначими заболявания като сърдечносъдовите, отбеляза Деян Денев, директор на ARPharm. Може да се работи за оптимизация на цените, след прехвърлянето на лекарства от министерството към касата се получи оскъпяване на 36 продукта, коментира Деян Денев, директор на ARPharm. Впечатленията, че лекарствата у нас по принцип са скъпи, обаче били погрешни. По данни на Евростат средната цена на производител за опаковка у нас е 3 евро, а за ЕС – 8 евро. Административни мерки можело да доведат до изтегляне на производители от нашия пазар. „Всяка седмица получаваме сигнали за липсващи медикаменти. Последно нямаше три продукта“, каза Денев.

Трябват мерки за насърчаване на конкуренцията, а не административно-команден подход, коментира и Росен Казаков, директор на „БГ Фарма“.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -