Реклама
Начало Здравна политика Линейки предават онлайн изследвания на болния директно в клиниките

Линейки предават онлайн изследвания на болния директно в клиниките

0
линейка бърза помощ
Реклама

Почти всички линейки ще бъдат оборудвани с апарати за телемедицина до края на годината, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов.  Когато например спешният екип отиде при пациент със съмнение за инфаркт, кардиограмата му ще се предава директно в спешния център или в болница, където висококвалифицирани специалисти ще дават от дистанция насоки на медиците, които са на място, какво да правят или в коя клиника да бъде закаран болният. Това ще спаси живота на много хора, убеден е д-р Константинов. Данните ще се предават по мобилен интернет. Цялата страна вече е покрита с 3G мрежата, която позволява прилагането на телемедицина и в линейките. В страната вече имало  отделни проекти, които се оказали изключително успешни. Комуникационният проект ще спести човешки ресурс – позволява в колите да пътуват повече парамедици, а не толкова лекари както сега. 

През тази година ще бъдат подменении и радиокомуникационните връзки на спешната помощ. В момента центровете ползвали стара аналогова радиосистема. Скоро те ще получат модерна цифрова. Системата ТЕТРА ще бъде свързана с комуникациите на полицията и пожарната.

Министърът не пожела да каже с категоричност дали ще се осъществи идеята за преминаване на спешните центрове към болниците. В момента имало работна група, която разработвала предложения какво да се променя в системата. От 1 януари вече е факт новата професия парамедик. Сега се търси желаещ да обучава. Имам информация, че БЧК проявява интерес, а те имат и база, поясни д-р Константинов. За целта обаче трябва да бъдат гласувани в парламента промени в закона за БЧК, които вече са внесени.

Реклама

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version