четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛичните лекари вече ще изписват безплатни лекарства за коронавирус

Личните лекари вече ще изписват безплатни лекарства за коронавирус

Личните лекари ще могат вече да предписват безплатни лекарства за домашно лечение на своите пациенти с коронавирус. Това реши на свое заседания Надзорният съвет на НЗОК, като промяната влиза в сила от днешна дата – 22 октомври 2021 г. Медикаментите, за които болните с положителен тест за COVID-19 ще получават без да плащат за тях, ще се изписват на електронни рецепти. 

От това предимство ще могат да се възползват само здравноосигурени пациенти. До момента 18-те одобрени за безплатно домашно лечение медикаменти се изписваха само от лекарите в Covid-зоните. Решението на НЗОК ще облекчи съществено лечението на пациентите в страната, особено там, където няма разкрити Covid-зони. 

Дават 18 безплатни лекарства за домашно лечение на коронавирус

Управителят на касата проф. Петко Салчев поясни, че касата ще  разпредели допълнителни средства за лечебните заведения, които имат разкрити над 10% легла за Covid-пациенти, тъй като това е свързано с извънредни разходи. Целта е да няма затруднения в лечебната дейност, каза от своя страна д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването. 

Допълнителните средства за болниците са средно 39 млн. лв. на месец по думите на проф. Петко Салчев. За тях обаче ще се изисква строг отчет и ясни правила как се харчат тези финанси. 

Как да получим „зелен сертификат“?

От ноември допълнителното заплащане за медици на първа линия се повишава от 1000 на 1200 лева. За октомври те ще получат по 1000 лева, каза управителят на касата. Парите ще се повишават или намаляват според нивото на заболеваемост. От НЗОК са убедени, че средствата се разпределят справедливо и адекватно.

На извънредната пресконференция през сградата на НЗОК стана ясно още, че засега локдаун не се налага.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -