Реклама
Начало Здравна политика Как да получим „зелен сертификат“?

Как да получим „зелен сертификат“?

0
предпазна маска коронавирус
Реклама

Как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който се признава за „зелен сертификат“ за вход в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др.? Ето поясненията от Министерство на здравеопазването. Днес по-късно се очакват и допълнителни уточнения.

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:

  • За ваксинация срещу COVID-19;
  • За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
  • За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината, или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg ). От вчера сайтът е трудно достъпен поради големия наплив от желаещи да си извадят сертификат, необходимо е повече търпение в опитите да влезете в него. Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Реклама

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR-тест.

Системата за зелени сертификати блокира, не признава антигенни тестове

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване е публикуван на страницата на Националната здравно-информационна система – his.bg.

Зеленият сертификат може да се съхранява на хартия – разпечатан от системата, или пък да се свали в телефона. За целта е необходимо мобилно приложение. Вече има и българско – COVID CHECK BG, което може да се намери в Google Play. Има и други приложения, които могат да сканират и съхраняват сертификата.

Предвидени са изключения за преболедувалите с антигенни тестове

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

От МЗ обръщат внимание, че за „зелен сертификат“ се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната. Не се признават обаче документи за наличието на антитела, тъй като становището на експертите е, че те не може да се приемат като доказателство за преболедуване.

Редкатро Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version