понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИзтеглят лекарство за кашлица, влияe на сърдечния ритъм

Изтеглят лекарство за кашлица, влияe на сърдечния ритъм

Лекарства за кашлица, които съдържат фенспирид, се спират от търговската мрежа в Ес по искане на Франция. Причината е, че могат да отключат проблеми със сърдечния ритъм. На нашия пазар това са продуктите Еуреспал и Сиресп. Наличните в аптеките количества ще бъдат спрени от продажба веднага. Информацията е публикувана на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, след като още в петък различни европейски медии съобщиха за изтеглянето на Еуреспал. Прегледът на фенспирид е започнат по искане на Франция по реда на чл. 107 на Директива 2001/83/ЕС.

Европейската лекарствена агенция нареди изтеглянето

Препоръката за изтегляне идва от Комитета за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Тя касае всички разрешени за употреба лекарства с фенспирид на територията на Европейския съюз. Тези лекарства се употребяват при деца и възрастни за облекчаване на кашлица в хода на белодробни заболявания.

Суспендирането е предпазна мярка за защита на пациентите, докато PRAC преразглежда риска от QT удължаване и torsades de pointes (отклонения от нормата на сърдечния електричен потенциал, които могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм).
В миналото са съобщавани случаи на проблеми в сърдечния ритъм при пациенти, приемащи
такива лекарства. За да се проучи потенциалната връзка между фенспирид и тези проблеми в сърдечния ритъм, са проведени проучвания при животни, които понастоящем показват, че
фенспирид има потенциал да удължи QT интервала при хора. Очакват се нови, актуализирани препоръки за приложение на лекарството.

Информация за пациентите

Данни за безопасност показват, че лекарствата против кашлица, съдържащи фенспирид
биха могли да причинят внезапни сериозни проблеми в сърдечния ритъм. Докато компетентните власти разглеждат доказателствата за това, пациентите се съветват
да спрат превантивно да приемат такива лекарства. Рискът за пациентите от проблеми в сърдечния ритъм е само докато те приемат тези лекарства.

Ако приемате лекарство за кашлица, съдържащо фенспирид, свържете се с Вашия лекар
или фармацевт за съвет относно замяната му с други лекарствени продукти, ако е
необходимо. Ако имате някакви притеснения относно Вашето лекарство, обсъдете ги с Вашия лекар или фармацевт.

Кои са лекарствата в ЕС с фенспирид

Лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са налични под формата на сироп и
таблетки и се използват при възрастни и деца на възраст на и над 2 години за облекчаване
на кашлица при заболявания на белия дроб.

На територията на Европейския съюз, лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са разрешени по национални процедури в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния и са налични под различни търговски наименования (Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidial, Kudorp, pneumorel, Pulneo, Еуреспал и Сиресп, последните две в България)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -