сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИ Лекарският съюз против ликвидирането на Белодробна болница в Пловдив

И Лекарският съюз против ликвидирането на Белодробна болница в Пловдив

Лекарският съюз в Пловдив застава зад становището на синдикалните организации в Белодробна болница, които са против закриването на лечебното заведение от 1 април. Това се казва в писмо на съсловната организация до президента Росен Плевнелиев.

Проблемът ще бъде разгледан на общо събрание на регионалната колегия на 5 април, а предложението за финансиране на подобен род лечебни заведения в България ще бъде изпратено на здравните институции, омбудсмана и националните пациентски организации.

Синдикатите проведоха протест в болницата преди ден, на който изразиха съмнение, че община Пловдив иска да закрие специализираното заведение, за да продаде апетитната сграда, в която обитава. Медиците настояват решението за съдбата на лечебното заведение да бъде стопирано до сформиране на ново правителство след вота на 12 май.

Утре работещите ще протестират и пред сградата на общинския съвет, където на сесията ще бъде разгледано предложението на зам.-кмета Розалин Петков за ликвидиране на Белодробна болница. Ако то бъде прието, 94 души от персонала ще останат без работа, а останалите медици ще бъдат прехвърлени в новото звено за лечение на туберкулоза, което се разкрива в Университетска болница „Св. Георги“. Там ще бъдат разкрити 35 легла, след като от държавния бюджет бяха отпуснати 1,15 млн. лв. Едно отделение не може да реши проблема на цяла Южна България, смятат от персонала и питат кой ще води диспансеризацията на туберкулозните

Против закриването на Белодробна се обявиха и от БСП. Общинските съветници на левицата ще поискат управляващите да изтеглят предложението си за закриване дейността на пловдивската Белодробна болница. До решението за ликвидация се стигна заради натрупани дългове от над 3 млн. лв.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -