понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаХора, които имат пари, но не се осигуряват за здраве, ще плащат...

Хора, които имат пари, но не се осигуряват за здраве, ще плащат на 100% за лечението си

Болниците няма да лекуват пациенти, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят. Това ще залегне в промените в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, които здравното министерство подготвя, съобщи министър д-р Таня Андреева. Пациентите, които не плащат за здраве, въпреки че не са социално слаби, ще поемат 100% разноските, ако им се наложи да ползват медицински услуги, а лечебните заведения ще им оказват помощ само при животозастрашаващи състояния.

След като идеята стане нормативен факт, болниците без притеснения ще отказват диагностика на болни, които не са осигурени. По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения, обясни министърът. Сега лечебните заведения се страхуват да връщат неспешни пациенти, които се нуждаят например от операция, заради опасения, че ще бъдат атакувани в публичното пространство. „При нас дойде жена с жлъчна криза. Оказахме й първа помощ, но по принцип тя се нуждаеше от операция, която дълго е била отлагана. Тъй като не беше здравноосигурена, й изпратихме сметка. Тя обаче се закани да ни съди“, сподели само един от многото примери доц Стоян Миланов, директор на „Пирогов“. 

Засега това е само идея и се обсъжда, очакваме конкретни предложения, коментира д-р Нигяр Джафер, шеф на здравната комисия в парламента. Това било част от пакета мерки, които коректните пациенти очакват да бъдат взети срещу длъжниците. Д-р Джафер уточни, че още не е изработен механизъм как ще се проверява дали пациентът е платежоспособен длъжник на данък здраве, но е ясно, че с това няма да се занимават болниците. По-ефективно ще бъде, ако се въведат санкции за тези, които не желаят да си плащат здравните вноски, каза д-р Цветан Райчинов, шеф на Българския лекарски съюз. Според него е логично да има глоба, защото тези хора нарушават Закона за здравното осигуряване. Освен това те и сега си плащат, когато имат нужда от медицински услуги, затова трябва да се търсят други механизми да ги накарат да се осигуряват.

Предишна публикация
Следваща публикация
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -