Реклама
Начало Здравна политика Грипна епидемия в Бургас, но пикът за страната е далеч

Грипна епидемия в Бургас, но пикът за страната е далеч

0
грип настинка епидемия
Реклама

Грипна ваканция за учениците бе обявена в област Бургас. Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов уточни, че е взето решение дните от 12 до 17 януари да бъдат неучебни. Образователният министър подчерта, че по този начин ще се процедира и по отношение на учебния процес във всички области – като първа стъпка при повишени нива на заболяемост от сезонен грип ще бъдат обявявани неучебни дни, а като втора стъпка, ако се наложи и там, където има осигурена възможност за това, ще се пристъпи към обучение в електронна среда.

Далеч сме от грипна епидемия в цялата страна

Заболяемостта в цялата страна обаче е такава, че сме все още далеч от грипна епидемия. Според проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, грипна ваканция за децата трябва да се обявява точно преди пика на броя на заразените. Ако те се разпуснат прекалено рано, ще се върнат в училище точно в разгара на епидемията. Повечето градове засега са далеч от пиковите стойности, но се очаква те да бъдат достигнати до 2-3 седмици.

За момента няма нужда от мерки на национално ниво

„Министерствата на здравеопазването и на образованието и науката са в непрекъсната комуникация по отношение разпространението на сезонния грип. Вчера, 10 януари, в здравното министерство заседава Експертният съвет към министъра на здравеопазването, ангажиран с епидемичната ситуация в страната.“ Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Допълни, че в момента не се налага въвеждането на мерки на национално ниво.

Реклама

Разпространението на сезонния грип е най-сериозно в Бургаска област, затова и вчера Областният кризисен щаб взе решение за обявяване на грипна епидемия в областта, уточни още министърът.

Ограничения ще се въвеждат на ниво област

Мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво, като от компетентността на здравните власти са дейности като ограничаване на свижданията, временно преустановяване на детските и женските консултации, на имунизациите, плановите операции и т.н. На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов съобщи, че е взето решение учениците в област Бургас, считано от 12 до 17 януари, да бъдат в грипна ваканция, т.е. дните да бъдат неучебни. Образователният министър подчерта, че по този начин ще се процедира и по отношение на учебния процес във всички области. При повишени нива на заболяемост от сезонен грип първо ще бъдат обявявани неучебни дни. Ако се наложи, там, където има осигурена възможност за това, ще се пристъпи към обучение в електронна среда.

Източник: Министерство на здравеопазването

Реклама

Exit mobile version