Реклама
Начало Здравна политика Дянков прибирал парите на ведомствените болници

Дянков прибирал парите на ведомствените болници

0
Реклама

Деленето на болниците на ведомствени и на търговски дружества у нас трябва да бъде прекратено, тъй като не съществува никъде в Европа, заявява ген. Стоян Тонев, началник на ВМА в интервю за „24 часа“. По думите му най-правилното е да има болници, които са на печалба, и такива, които не са. Държавата трябвало първо да определи от коя очаква печалба и от коя – само дейност.

Ако очаква например печалба от една психиатрия или от инфекциозни болници по време на епидемия, тогава ще я има печалбата, но няма да ги има хората, пояснява ген. Тонев.

Реклама

Статутът на ведомствена болница е като финансова секира за ВМА. В момента дълговете на академията са 51 млн. лв. Това са пари, които държавата дължи и това е така от 2005 г., допълва ген. Тонев. Финансови негативи се трупали и заради помощта, която ВМА оказва на други болници. Много често не се отчитали разходите, свързани с изпращането на екипи и на реанимобили в други лечебни заведения. „Имаме договори със 160 болници за услуги, които реално не ни се плащат. Ако ги откажа обаче, те трябва да се закрият. Ето, имам 26 договора с „Токуда“. Ако ги спра, тя трябва да престане да съществува. Това е не просто помощ, а основна дейност за тях. Мога ли да си позволя да спра и активно да ги закрия?! Не! Това е отговорност на ВМА към цялото здравеопазване“, коментира началникът на ВМА.

Ген. Тонев критикува бившият финансов министър Симеон Дянков, който трябвало „да бъде обесен“ заради текст, вкаран от него в закона за бюджета: Собствените приходи на болниците се възстановяват по преценка на министъра на финансите. Преди тази поправка собствените приходи от извънмедицинска дейност като наеми, договори, и от медицинска дейност – кешови пациенти и т.н., са внасяни в Министерството на финансите, но до края на годината били възстановявани. ВМА разчитала на тях, за да купи нов апарат, компютри, да се направят ремонти. „Той забрани това и подходи на принципа „Вся власть советом“. Това ни удари страшно. Аз и да имам пари, не мога да харча за капиталови разходи. Ако реша, че от парите от касата, които получавам като пряк трансфер, искам да отделя част за ремонт, законът ми го забранява, защото не само че трябва да имам парите, а и лимит, отпуснат от Министерството на финансите“, заявява ген. Тонев. Това правило не важало за търговските дружества. Затова във ВМА планират до края на годината 2 от болниците в структурата ще бъдат преобразувани в търговски дружества – в Сливен и в Плевен. Въпреки това те ще останат 100% собственост на Министерството на отбраната. В момента сливенската болница била най-успешната в България, без никакви дългове и на на печалба. Миналата седмица били платени всички дългове и са инвестирани близо 10 млн. лв. последните 5 г.

Реклама

Exit mobile version