понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБолници лекуват формално, констатират проверки на касата

Болници лекуват формално, констатират проверки на касата

Болници масово нарушават правилата за хоспитализация, изследвания на пациентите и коректност при исканите доплащания. В 117 от 172 лечебни заведения са разкрити някакви провинения, става ясно от съобщение на НЗОК.

Повечето нарушения са често срещани и се констатират при почти всяка проверка. Имало обаче и находки: вместо история на заболяването на пациента проверяващите видели само празен лист. Такъв човек на практика не се лекува, защото лекарят от следващата смяна не знае нито какво е състоянието му, нито каква терапия е прилагана, коментират инспектори. Често болните се приемали в отделението без изобщо да е ясно какво е налагало това. Медицинската им документация се попълвала формално по шаблон, епикризата била предварително изготвена и с отбелязване на дата на изписване.

Инспектори се натъкнали на случаи, когато пациенти били принуждавани да плащат за изследване по време на хоспитализацията. То всъщност е включено в клиничната пътека. Болници си спестявали задължителни изследвания, което се правят в първите 24-48 часа от приема. Прилагали рентгенови снимки, които никой не си бил направил труда да разчете. Някои пациенти се изписвали прибързано преди да са изтекли дните на минимален болничен престой.

Болниците си работели и без необходимите специалисти. В други случаи не е било изпълнено изискването за предоставяне на информация за пациентите на общодостъпно място за цените на договорените клинични пътеки, видовете медицински изделия и цените, които НЗОК заплаща за тях, както и списък на медицинските изделия, които НЗОК не заплаща.

В 13 болници липсвали пациенти, които в момента на проверката по документи се водели на лечение. От 29 само за два случая е изяснено, че са напуснали болницата по собствено желание. Над 160 хил. лв. няма да бъдат платени на болниците заради констатираните нарушения. Предложени са и глоби в размер на 33 540 лв.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -