Стрес и припряно хранене докарват раздразнителен стомах

PRINT
киселини парене болки в стомаха

Причините за възникването на раздразнителен стомах не са напълно изяснени. Има различни предположения. Ето кои са те според експерти, цитирани от немския сайт Navigator-medizin.de.

Смущения в подвижността на стомаха

Смущения в моториката на стомаха, при която поетата храна остава твърде дълго в стомаха или пък твърде бързо тръгва към тънките черва, са добро обяснение на проблемите при раздразнителния стомах. Как обаче се стига до смущенията в подвижността на стомаха, още не е напълно ясно.

Смущения на нервната система в стомаха

Нервите в стомашната стена могат да станат свръхчувствителни на дразнене при разтягане след нахранване и по този начин да провокират оплаквания. Но и за това не е напълно изяснено дали предизвиква болки в стомаха.

Психично натоварване

Категорично психичното натоварване може да направи оплакванията по-интензивни. Възможно е също така стресът да е фактор, който отключва причините номер 1 и 2, и така да се стига до неприятните симптоми.

Припряно и нервно хранене, лоши навици на масата

Ако се храним твърде припряно или неконцентрирано, например докато водим делови разговори, може да предизвикаме или влошим симптомите. Лошо сдъвканата храна, погълната с недостатъчно слюнка натоварва стомаха. Същото е и при погълнатия с нея въздух, който издува стомаха. Ако се оплаквате от раздразнителен стомах, опитайте да избягвате поне тези често срещани грешки. Понякога само това е достатъчно, за да се получи облекчение. Някои хора откриват, че определени храни предизвикват симптоми. В такъв случай трябва да ги избягвате.

Пушене

Вероятно самото пушене не е достатъчно като самостоятелна причина за появата на дразним стомах. Много пушачи нямат такива проблеми. Доказано е обаче, че пушенето дразни стомаха и може да направи симптомите по-интензивни или да ги отключи при съответното предразположение (по-чувствителен стомах).

[Общо: 4    Средно: 2.5/5]
Стрес и припряно хранене докарват раздразнителен стомах беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *