Безплатни прегледи за пушачи в София

PRINT
пушене зъби

Националната асоциация за профилактика на белодробните болести започва кампания за ранна диагностика на белодробни болести сред пушачите и пасивните пушачи (хора, които живеят или работят с пушачи). Два пъти в месеца до края на 2018 г. в София ще се провеждат безплатни високоспециализирани прегледи – изследване на дишането (спирометрия) и флуорографски преглед. Това съобщи д-р София Ангелова (на снимката) – специалист-пулмолог, председател на Асоциацията и един от най-сериозните учени у нас, ангажирани с каузи за чистотата на въздуха и борбата с тютюнопушенето.

Необходимо е предварително записване

д-р София АнгеловаИнициативата е част от кампанията “За живот без тютюнев дим“ и се реализира с подкрепата на Столичната община и Института за здравно образование. Стартът е на 10.05.2018 г. в парка на Втора градска болница. Предварителното записване на час е задължително и се извършва на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден от 10 до 17 ч. За прегледите ще бъдат записвани пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести и без поставена диагноза. Ранното откриване на белодробните заболявания дава възможност за по-успешен контрол и лечение.

По данни на НСИ за 2017 г. в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост.

Пушаческата кашлица е опасната болест ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Данните са от 2016 г. на Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, САЩ. 

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни – и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Безплатни прегледи за пушачи в София беше последно модифицирана от: април 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *