Безплатни прегледи за плоско стъпало при ученици в Пловдив

PRINT
Д-р Янаки Янакиев

Месец на плоското стъпало и на наднорменото тегло организира през октомври верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Кампанията от безплатни консултации е насочена към децата и учениците, но от нея могат да се възползват и възрастни с проблеми в двете области.

Всички, които желаят да се прегледат при специалистите от двете лечебни заведения, трябва да си запишат час на тел: 032/644-222, направления от личните лекари не са необходими и няма да им бъдат изисквани.

„Плоското стъпало, известно като дюстабан, е толкова разпространено сред децата, че в световен мащаб се смята за норма. Даже някои твърдят, че е по-добре, защото ходилото има по-голяма опорна площ, което не е вярно, защото с падането на свода се нарушава стилът на походката, натоварва се мускулатурата и детето получава болки в подбедриците и ходилата. Когато детето дойде вкъщи след физическо възпитание или игра навън и се оплаче, това означава, че имаме работа с болезнено плоско ходило и е време да се намеси ортопедът“, посочи началникът на ортопедията в „Медлайн“ д-р Янаки Янакиев.

Бързият растеж, паяците и проходилките виновни за плоскостъпието при децата

Плоскостъпието при децата не се израства

Според него е важно родителите да знаят, че плоското ходило не се израства за разлика от настинките, младежките пъпки – акнето, а с времето се задълбочава. Лечението в много ранен стадий е възможно да бъде консервативно, но в по-късен – след 10-12-годишна възраст, единственият начин е оперативният. Има много видове хирургични интервенции, като някои от тях са почти вълшебни – чрез микрохирургия, безкръвни и т.н.

д-р Анелия БалабановаВ масовия случай основната причина за плоското ходило е вродената съединителнотъканна малостойност у децата, която е свързана с животинските и растителни храни, които ядем, но най-вече препаратите, с които те се третират. Те водят до слабост на съединителната тъкан.

Втората причина е бързият растеж на децата поради растежните фактори, които също се поставят в храните и чрез тях се консумират от децата. Заради това подколенният мускул, който завършва с Ахилесовото сухожилие, не може да насмогне на бързия растеж на подбедрицата и бедрото и се скъсява. За да компенсира, Ахилесовото сухожилие изтегля петата навън, а така се стига до пропадане на ходилото.

Затова прегледите за плоско стъпало се съчетават и с консултации при детски ендокринолог. Д-р Анелия Балабанова, зам.-шеф на педиатрията в „Централ Хоспитал“, ще даде препоръки на малките пациенти и техните родители към какъв здравословен хранителен режим да се придържат, за да се справят с наднорменото тегло и да не получат спаднало ходило, когато пораснат. Тя ще посочи и най-честите диетични грешки, които семействата допускат, ще разпръсне заблудите за полезни и вредни продукти, както и за ширещите се в общественото пространство рецепти за отслабване.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Безплатни прегледи за плоско стъпало при ученици в Пловдив беше последно модифицирана от: септември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *