Как да изберем подходяща леща за операция при катаракта

PRINT
д-р Димитриос Власиадис глаукома

Хирургичното лечение на катаракта е една от най-успешните и надеждни хирургически интервенции. Съвременната катарактална операция е позната като факоемулсификация (фако) или операция с малък разрез. Над 39000 души в България се подлагат на тази операция ежегодно, което я прави най-широко разпространената от всички офталмологични хирургични процедури.

Въпреки това доста хора трудно се решават да се подложат на интервенцията, но още по-трудно успяват да се ориентират в избора на вътреочна леща и какъв е точният баланс между цената и качеството. За всички обаче е категорично ясно, че възстановяването на зрителната острота при отстраняване на вътрешното перде се дължи на уменията на офталмохирурга, на модерната апаратура за отстраняване на пердето, но и на импланта или на вътреочната леща, която се поставя на края на операцията. Това заяви началникът на Отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив д-р Димитриос Власиадис.

Катаракта – лечението е оперативно с лазер и ултразвук

Първите в историята лещи са твърди и са изработени от предприятието Raynor в Брайтън, Източен Съсекс, Великобритания през 1949 г. Поръчани са от сър Харолд Ридли, военен офталмохирург, който наблюдава месеци и години биологичната инертност на плексигласа в очи на пострадали във Втората световна война военни пилоти. Интересно е, че специализант подсеща английския хирург и му предлага идеята за „сменяемите тъкани“.

В България към средата на осемдесет години идва и началото на една нова епоха в катаракталната хирургия. Първите вътреочни леши са налице. Те са твърди лещи и задължително се имплантират през много голям разрез на роговицата (около 9мм) . Забележително за ония години е че Националният институт по очни болести (НИОБ) разполага със 140 легла и колектив от 190 души.

Колко дълго да чакаме катарактата, за да се оперираме?

В днешния все по-взискателен свят перфектната хирургия на катаракта трябва да бъде допълнена с подходяща вътреочна леща. Хирурзите могат да избират от все по-нарастващия набор от лещи, за да отговорят на нуждите на пациентите си. Всички модерни импланти са меки и може да се поставят през разрез около 2 мм.

Вътреочните лещи се разделят на няколко групи

Най-широко разпространени са монофокалните лещи, с които зрението следоперативно е коригирано само за далеч. Те биват бели и жълти, като последните предпазват не само от вредната UV светлина, но и от високоенергийния спектър на синията светлина, която може да увреди макулата. Мултифокалните интраокуларни лещи имат възможност да коригират зрението за близо, средно и далечно разстояние.

Най-новите варианти в решенията за мултифокални лещи са EDOF (expended depth of focus) лещи с разширена дълбочина на фокуса. Удължената зона на фокуса се простира дълбоко. Разделителната способност на пиковете, от който е изградена обикновената мултифокална леща, е само минимално засегната, като по този начин се дава разумно ясно виждане на всички разстояния с по-малък блясък и ореоли или загуба на контраст в сравнение с обикновените мултифокални лещи. Те са за предпочитане пред конвенционалните мултифокални ВОЛ за пациенти с макулопатия (макулна дегенерация и други) с роговични аномалии или глаукома.

Друга група лещи са торичните лещи. Те коригират зрението за далеч, но и роговичния астигматизъм. Изключително интересни са високотехнологичните лещи, които коригират зрението на всички дистанции, но и астигматизъм – мултифокални торични лещи.

Разработени са и лещи с изкуствен ирис който трябва да се оперират след травми. С тези лещи се заменя помътнената леща с модерния имплант, но се коригира и загубата на ириса за да може да функционира окото като зрителната система.

Напредването на технологиите в посока вътреочни лещи обещава огромен напредък следващите години. Разработват се лещи с различни механизми на действие. Някои разчитат на промяна на оптичната форма, кривина или дебелина, за да се промени фокусът. Други променят акумулаторната мощност чрез увеличаване и намаляване на количеството течност в оптиката. Съществуват дори дистанционно програмируеми, т.е. напълно приспособими към нуждите на човека и в зависимост от околната среда.

Изборът на вътреочната леща остава едно трудно решение, винаги трябва да бъде съобразено с анатомичните особености на окото, със съпътстващата очна патология, но и с общото състояние на пациента. Ежедневните нужди, професията, очакванията от операцията, хобито и навиците на човека трябва да бъдат също взети под внимание.

Редно е да се проведе разговор между пациента и офталмолога който поема тежката задача да възвърне зрението, най важното от сетивата, на пациента. Както вече споменах успешният изход зависи и от подготовката на екипа и от съвременната апаратура за отстраняване на пердето, с които болница „Централ Хоспитал“ и затова е предпочитана от много пациенти не само от Пловдив, региона, но и от цяла Южна България.

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Как да изберем подходяща леща за операция при катаракта беше последно модифицирана от: март 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *