Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

PRINT

Дерматоскопията е специална методика, чрез която се извършва изследване на бенките с цел – ранно откриване на малигнен меланом. Все още е слабо позната в България, но в Европа съществува от 20-30 години и е придобила призната стойност в изследването на пигментните кожни лезии, т.нар. бенки, както и на много други образувания по кожата. При метода се използва уред, наречен дерматоскоп.

Това е една оптична система с изкуствена светлина, която позволява да се изследват пигментните кожни лезии по кожата, напълно безболезнено и в дълбочина. Съществува изградена система от признаци и критерии, чрез които се поставя диагнозата. Ранната диагноза на малигнения меланом е от изключително значение за пълното излекуване на пациента. Само ранното изрязване на тънките лезии гарантира такъв изход. Това е истинският шанс за пациента да му бъде спасен животът.

Чрез дерматоскопията се разви едно ново измерение, една нова връзка между клиничното изследване на пигментните кожни лезии с невъоръжено око, каквото се е практикувало досега, а и в момента също, с последващото хистологично изследване на изрязаната бенка с окончателна диагноза.

Целта на дерматоскопа е да открива меланом в бенки, които погледнати с просто око, не изглеждат променени. Отначало за неопределен период, меланомът е невидим. Той е най-опасният невидим враг на човека. Това, че една бенка не се променя външно, не означава, че не може да е претърпяла малигнена трансформация. Ако е налице меланом и бенката се променя, потъмнява, увеличава своя размер, кърви, това вече са късни белези за меланом, които най-често означават, че той е навлязъл в дълбочина.

Меланом може да възникне, както при стара бенка, така и при нова. В България, за съжаление, диагнозата обикновено се открива късно. Затова пациентът не бива да чака една бенка да се промени на външен вид.  Идеята на oерматоскопията е, чрез регулярни прегледи на 6 или 12 месеца, да се открие меланомът навреме. Тогава той е съвсем тънък, не е дал разсейки и усложнения, т.е.,  е в стадий „ ин ситу“. Така няма опасност раковите клетки да се разпространят в човешкото тяло.

В света се увеличават случаите на пациенти с диагноза малигнен меланом. В Германия има между 10 и 12 случая на 100 хиляди жители. Всяка година там се появяват 9-10 хиляди нови случая. В САЩ честотата на новите случаи е между 10 и 20 нови случая на 100 хиляди души популация. В Австралия има още по-висока честота – около 50 случая на 100 хиляди души популация. В България също нараства броят на болните с тази диагноза. 75% от смъртните случаи при кожните тумори се падат на малигнения меланом.

Ако с дерматоскоп се постави диагноза в ранен етап, на т. нар. тънък меланом, то след неговото отстраняване се счита, че пациентът е излекуван и практически няма да се налага провеждането на химиотерапия и лъчетерапия. Избягват се тежките последици на късно откритите кожни тумори. За меланомите с по-голяма дебелина, открити в късен стадий, се води статистика за 5-годишна и 10-годишна преживяемост.

Досега, при преглед на бенки се използваше клиничното правило „A, B, C, D“. Всяка поредна буква означава: асиметрия, граница, цвят и размер. Но, това досегашно правило не е достатъчно специфично. Защото, ако то стриктно се спазва, може да стане така, че да се оперират доброкачествени бенки. Такива, които нямат нужда от премахване. Това означава излишен стрес за пациента и ненужни финансови средства за операцията. Не всяка променена бенка означава непременно наличие на меланом. Всъщност, злокачествената трансформация на бенките се среща рядко. Те са доброкачествени образувания по нашата кожа и са изцяло физиологични. И представляват част от структурата на нашата кожа. Те не са обречени да претърпяват такава промяна и наличието на бенка, не означава, че има място за притеснение. Човек трябва да може да живее и да бъде спокоен със своите бенки. И затова трябва редовно да се преглежда и да ги контролира, така както всеки свой орган.

Д-р Валентин Велков е дерматолог и венеролог в МБАЛ „Софиямед“.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 12    Средно: 3.6/5]
Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *