Двудневна диета топи мазнини по корема

PRINT
диета за отслабване

Всеки, който е пробвал някога диета, знае, че в началото мотивацията е голяма и гладът се понася стоически. Но ако килограмите не вървят надолу по план според желанието, става все по-трудно да се придържаме към ограниченията. Най-късно след три седмици повечето хора зарязват диетата, констатира експертът по хранене Свен-Давид Мюлер пред в. „Билд“. За хора с подобен негативен опит той препоръчва двудневната диета.

Два дни в седмицана по 600 ккал, в останалите ядем каквото искаме

Принципът е прост: два дни в седмицата се приемат само по 600 калории, в останалите можем да ядем каквото си пожелаем.

Диетата е тествана в университетската болница в Южен Манчестър и после сравнена с нормална средиземноморска диета (1500 ккал дневно, седем дни в седмицата). И при двете диета доброволците отслабнали средно с 6-7 кг за половин година. 44% от хората издържали до края на двудневната диета срещу 32%, прилагали успешно средиземноморската.

Според експертите това вероятно е свързано с факта, че е по-лесно да издържиш на ограничения два дни, отколкото да броиш калории непрекъснато. Петте нормални дни се възприемали като възнаграждение, липсвали пристъпи на глад. Друг плюс на двудневната диета бил, че доброволците загубили повече коремни тлъстинки, които се подозират, че са виновни за сърдечносъдовия риск и за риска от рак. Засега не можем да обясним точно защо се топят мазнините по корема, необходими са допълнителни изследвания, казва д-р Мишел Харви, ръководител на проучването.

Двудневната диета бе обявена за ефективен подход в храненето като профилактика на рака на гърдата още през 2010 г. Чрез храненето се намалява отделянето на хормони, които се свързват с този вид тумори.

Според експерта Свен-Давид Мюлер две проучвания са недостатъчни, за да се обяви с категоричност какъв е успехът или ефективността на диетата. Липсвали и дългосрочни наблюдения. Разбира се, всяка по-осезаема промяна в режима на хранене променя хормоналния баланс, казва още той.

Специалистът обаче не спестява и критиката си. Дневният прием на 600 ккал е доста по-малко от минималния препоръчван, който е поне 1000-1200 ккал по време на диета. По-малко калории не са достатъчни за покриване на основните дневни нужди. Тогава вместо мазнини се разграждали мускули. Липсвали важни хранителни вещества като витамин Е (в ядки и мазнини), желязо (риба и месо) и баластни вещества (житни продукти).

Ако човек иска да отслабне трайно, важно е да промени веднъж завинаги модела си на хранене и да избира разнообразни, но здравословни хранителни продукти, обобщава експертът.

Ето и какво включва дневното меню при диетата с 600 ккал:

  • 1 л обезмаслено прясно или кисело мляко
  • Чаша бистър бульон
  • Минимум 1 л вода
  • 1 порция плодове
  • 4 порции зеленчуци или салата (може като сокове или на супа)
  • 1 таблетка мултивитамини.
[Общо: 11    Средно: 3.1/5]
Двудневна диета топи мазнини по корема беше последно модифицирана от: юли 28th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *