Реклама
Начало Заболявания и лечение Защо изтръпват ръцете и краката

Защо изтръпват ръцете и краката

0
стъпало плоскостъпие лечение
Реклама

На всеки човек се е случвало да му изтръпнат ръцете или краката. В повечето случаи това е напълно безобидно. Свързано е с неудобна поза или притискане, при които се затруднява кръвообращението. По правило отминава бързо, след като се раздвижим. Понякога обаче за изтръпването на крайниците има сериозни причини.

Причината за изтръпването често е някой притиснат нерв, чието снабдяване с кислород и хранителни вещества е затруднено. Това е пречка той да предава точно информация. Чувствителни влакна на проводящия нерв изпращат сигнали към мозъка. Това е мравученето, което усещаме. Тялото ни изпраща сигнал, че нервът трябва да се освободи възможно най-бързо от неудобното положение. Ако това не се случи, се стига до изтръпване, което преминава след раздвижване.

Има обаче други състояния и заболявания, които също се проявяват с изтръпване.

Полиневропатиите – болезнено увреждане на нервите

Реклама

При наследствената болест периферна невропатия нервите са особено чувствителни на притискане. Това казва д-р Гюнтер Карлбауер, невролог от Мюнхен. При тези пациенти притискането на тъкани може да доведе до дългосрочни увреждания. В повечето случаи нервът се възстановява с времето, но процесът се проточва с месеци.

Ако човек установи, че ръцете и краката му изтръпват прекалено често или много лесно, както и ако не се възстановяват веднага, трябва да потърси невролог. Зад неприятното усещане може да се крият и други причини, например дискова херния, мигрена с аура или дори множествена склероза. Притеснителен симптом е, ако изтръпването се появи, без човек да може да установи причината за това.

Ако поведението на човека навежда да мисълта за инсулт, веднага трябва да се повика спешна помощ. Мозъчен удар може да има, ако настъпи изтръпване, безчувственост на едната половина на тялото, смущения в говора и неспособност да се хване предмет с ръката.

Вижте още как да разпознаем симптомите на инсулта

В другите случаи първо се обърнете към личния лекар. При необходимост той ще ви насочи към невролог. Специалистът може да измери проводимостта на нервите, да разбере дали причината за оплакването е невропатия или нещо друго.

При невропатията са увредени нерви, което води не само до смущения като изтръпване и липса на сетивност, но и до неточно усещане на болката. В много случаи първопричината за невропатията е захарен диабет, пояснява д-р Карлбауер. Има обаче и други възможни причини –  хронична злолупотреба с алкохол, инфекции или определени медикаменти.

Синдромите на неспокойните крака и на карпалния тунел

Друга възможна причина за изтръпването на краката е т.нар. Синдром на неспокойните крака. При това заболяване засегнатите изпитват в моменти на покой на тялото крампи или неудържим порив да се движат. По-рядко това усещане е свързано с ръцете. Синдромът може да се овладее добре с медикаменти.

Когато изтръпването засяга пръстите, може да става дума за притискане на средния нерв (Nervus medianus). Този нерв минава в различни сухожилия на ръката – от вътрешната страна на дланта през тесния карпален тунел. Поради тясното пространство там нервът понякога се заклещва. Оплакванията често се появяват нощем по време на сън, когато ръцете са скръстени. Ако средният нерв трайно е притиснат, се развива Синдромът на карпалния тунел.

Източник: Apotheken Umschau

Реклама

Exit mobile version