Реклама
Начало Заболявания и лечение Заради грипа бум на бронхиолити при малки деца

Заради грипа бум на бронхиолити при малки деца

0
д-р Валентина Гергинова
Реклама

Бронхиолити и вирусни пневмонии са сред най-честите усложнения на грипа тази година, споделя д-р Валентина Гергинова, педиатър и неонатолог в болница „Вита“ – София. Иначе грипните щамове през тази година разболяват подобно на предишната, няма особена специфика. Въпреки това грипът не бива да се подценява, предупреждава педиатърът.

Инфекцията засяга както кърмачета, така и ученици до 18 г. Особеното тази година е, че при по-малките до 5 г. се наблюдават доста бронхиолити. Някои от пациентите на д-р Гергинова са деца на 11-14 г. с вирусна пневмония. Какво я отличава? Всеки един вирус може да доведе до пневмония, но главният виновник в тези случаи е грипът. Коварното е, че тя трудно се улавя на слушалка. Детето е с дълбока кашлица, температурата може да не е толкова висока, нито пък промените в дишането да са толкова изразени при преглед на гърдите със слушалка.

Вирусната пневмония се доказва с рентгенова снимка

Съмненията са при задържаща се кашлица и температура, която трае над 4 дни. Тогава обикновено се правят снимка на белия дроб и параклинични изследвания – пълна кръвна картина и проследяване на възпалителни маркери. 

Реклама

„Бронхиолитът представлява възпаление на малките дихателни пътища. Не се лекува с антибиотик, когато неговата генеза е вирусна. Но дали причинителят е вирус или бактерия, може да се разбере само чрез провеждане на кръвни и микробиологични изследвания. При малките деца задължително вземаме за изследване секрет от носа и гърлото. Когато причината е вирус, микробиологичните показатели са без растеж, а при кръвните показатели са увеличени някои видове клетки. Лечението е главно с инхалации. Може да се прилага успешно дори при бебетата под формата на игра“, казва д-р Гергинова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кашлица над 5 дни може да е бронхит

Пневмонията – симптоми, лечение и възможни усложнения

Строги диети отключват бронхит и пневмония при момичета

Педиатър: Не давайте хапчета за температура, ако тя е до 39 градуса

Малките деца лесно вдигат висока температура

Тя може да е много висока, но ако организмът се справя с вирусната инфекция, минава за 3-4 дни. Обикновено родителите бързат да заведат бебетата и най-малките на лекар, защото се страхуват. Грешките стават по-скоро при по-големите. „Тази зима имах пациент – дете на 13 г. с много тежка пневмония, което стигна дори до дренаж в гръдна хирургия.

Било е лекувано в продължение на седмица с неподходящ антибиотик, без обаче да се проследят кръвните показатели. Температурата се задържала над 5 дни, което е ясен признак, че антибиотикът не е подействал при този конкретен случай“, обяснява лекарката.

Дори да се назначи антибиотик само според клиничната картина, ако температурата не спада през следващите дни, задължително трябва да се направят кръвни изследвания. Да се види дали се повишават левкоцитите, неутрофилите (свързват се с възпаления), дали има повишаване на утайката, промени при показатели като С-реактивен протеин и прокалцитонин. Именно те категорично показват, че в организма има сериозна възпалителна активност.

Високата температура плаши родителите, но тя не бива да се сваля на всяка цена

Повишаването на градусите е защитна реакция на организма за изработване на антитела, пояснява д-р Гергинова. „Правилото гласи – при температура до 38 градуса не се приемат никакви лекарства! Над 38,5 се дават медикаменти за понижаването й. Има и друга особеност – в стремежа си да овладеят симптомите, майките се изкушават да редуват различни антипиретици. Това не е издържано от медицинска гледна точка и моята лична препоръка е все пак да не се прекалява с тези средства“, подчертава д-р Гергинова.

Хомеопатията предлага по-мек подход при лечението на грипа. Тя има своето място, макар и само до определен момент. „Ако хомеопатията не помогне до няколко дни, се пускат изследвания и при необходимост се назначават медикаменти от конвенционалната медицина. Важно е да се препоръчва от много добре информирани лекари. Хомеопатичните препарати имат различни дозировки в острата фаза и за продължаващото лечение след това.

Някои препарати като Инфлуцид например се отличават със своето ефективно действие, сравнимо с това на традиционните противовирусни медикаменти. Важно е да започнете с приема на Инфлуцид веднага, още при първите симптоми – болки в мускулите и ставите, втрисане, отпадналост. Не чакайте болестта да ви събори с висока температура.

При деца до 12 г. се дава по 1 таблетка през два часа (до 8 табл. дневно), а над 12 г. – на всеки час по една (до 12 табл.) дневно“, съветва педиатърът. Инфлуцид успява да блокира агресивното размножаване на вируса и така спира инфекцията. Участва в модулирането на имунния отговор и производството на интерферон, важен за отбранителните сили. Има и проучвания, че се прилага много успешно в комбинация с противогрипна ваксина.

Недоносените и съвсем малките деца също може да се лекуват с хомеопатия. Специално Инфлуцид се препоръчва за деца над 1 г. Много е важно хомеопатията да се дава и в периодите, когато малкото е здраво. Тогава дозата е по три таблетки дневно в продължение на 4-6 седмици. Така се индуцира непрекъснато активен имунен отговор и при среща с вирус не се стига до заболяване“, обяснява неонатологът.

Напоследък сред младите майки е доста популярно да се промива носа на децата с физиологичен разтвор като профилактика. Мнението на педиатри и УНГ специалисти е, че това трябва да се прави само при нужда, например при хрема. А и самите промивки са доста неприятни за децата.

Най-доброто лечение винаги е профилактиката, изтъква специалистът. Когато детето има и най-леките признаци на вирусна инфекция – нека да остава у дома. Много често обаче майките пращат на градина малчугани, които от седмица са с хрема и секрети. При тях рискът от наслагване на инфекции е доста голям, има и по-голям риск от усложнения. Друг съвет към младите майки: моловете не са място за разходка на децата!

Плодовете и зеленчуците са важна част от храненето на болното дете

Ако не искат да ги хапват, опитайте да ги предложите под формата на игра. Белтъчното хранене също е много важно. Някои деца не обичат много месо, но биха приели, ако им се дава под определена форма. Но ако детето отказва храна, защото му е зле, не бива да го насилваме! Важно е да му даваме много течности, иначе може да хапва каквото и колкото му се иска. То ще започне да се храни нормално след 3-4 дни, когато настъпи подобрение.

Не навличайте детето прекалено дебело!

Дори детето да е с вирусна инфекция, не бива да го обличаме прекалено дебело. Друга често срещана грешка е да се поддържа прекалено висока стайна температура. Трябва да се проветрява редовно и да се спазва стриктна хигиена с често измиване на ръцете, съветва още лекарката. Има ли деца, които са по-предпразположени към чести инфекции поради някакви причини? „Алергичните деца по принцип по-често страдат от вируси и са по-застрашени от бронхиолити. Причина може да са и други съпътстващи заболявания. Голямо значение има храненето, дали детето спортува, начинът му на живот като цяло. Изключително важно например е бебето да бъде кърмено колкото се може по-дълго. Кърмата е много важна за бебето. Тя е източник на имуноглобулини, на безценни растежни фактори и дори на хормона на щастието, които няма как да бъдат добавени технологично в адаптираните млека.

„Недоносените са сред най-уязвимите. Обикновено те са лекувани от мига на раждането си, често с интензивна терапия. Тя е много агресивна, но без нея не биха оцелели. Тези деца имат морфологична и функционална незрялост не само на имунната система, но и на целия организъм, което ги прави по-уязвими за болести“, посочва д-р Гергинова. Неслучайно за децата, родени под определена гестационна седмица, се препоръчват специални ваксини против белодробни инфекции.

Автор Илияна Ангелова

Реклама

Exit mobile version