Реклама
Начало Заболявания и лечение Педиатър: Не давайте хапчета за температура, ако тя е до 39 градуса

Педиатър: Не давайте хапчета за температура, ако тя е до 39 градуса

0
д-р Венцислав Везенков
Реклама

През есенно-зимния период децата се сблъскват с различни вируси, които причиняват хрема, бронхит или дори пневмония. В детските колективи – на градина или училище, обмяната на микроби става много бързо. Няма как да изолираме детето от тях, но може да се погрижим за имунопрофилактиката, особено ако детето е болнаво.

„Ако родителите са пропуснали да закалят децата си през лятото, предлагам да подобрят храненето и им предлагам хомеопатични и билкови препарати за стимулиране на имунитета“, казва д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат от София. Още при първата вълна на вирусни инфекции той препоръчва своя изпитана схема за действие с помощта на Шуслерови соли и немска хомеопатична комбинация. „Още при първите симптоми на настинка (зачервено гърло, втрисане или главоболие) започнете лечение с Шуслерова сол №3 ферум фосфорикум и с Инфлуцид. Сол №3 се дава през половин час по една таблетка в продължение на няколко часа, до подобряване. Инфлуцид се дава на всеки 1-2 часа по 1 таблетка. Реакцията на организма подсказва какво да се направи по-нататък. Ако температурата е до 38, дори 39 градуса, не бързайте да давате лекарства за свалянето й! Ако детето ще пие нещо, нека това да са Шуслерови соли, клеева тинктура, чай от липа или малини“, съветва д-р Везенков.

В 90% причината за болестта е вирусна инфекция

Няма антибиотик, който да действа на вирусите, затова е безсмислено да се изписва такова лекарство в първите дни на инфекцията. „Инфлуцид и сол №3 могат да овладеят почти всяка вирусна инфекция в първите три дни. Те са средство за първи избор, за да пресечете развитието на болестта. Ако състоянието се влошава и температурата се повиши още, се добавя и сол №4 калиум хлоратум – за прогресиращо остро възпаление. Обикновено оплакванията отминават“, допълва специалистът.

Реклама

Родителите вече знаят, че трябва да се внимава с приема на антибиотици, но често пропускат, че антипиретиците (препаратите за понижаване на температурата) са не по-малко опасни, коментира специалистът. Температурата е естествен механизъм за справяне с инфекцията. А ако даваме антипиретици безразборно, те потискат оздравителните сили на организма. „Защо някои деца са с по-слаб имунитет? На първо място вина има генетиката, която детето наследява. Върху това не можем да влияем, но можем да внимаваме за това как го отглеждаме. Не е най-важното да осигурим храна и дадени битови условия. Децата са жадни единствено за вниманието на родителите си! За съжаление съвременният свят е доста забързан, родителите са толкова ангажирани с работа, че често се опитват да се „откупят“ пред малките със скъп подарък, таблет, нова играчка. А децата всъщност имат нужда да поговорят или поиграят половин час с мама или татко. Това е всичко, но е особено важно за психологическия комфорт и здравето на детето“, съветва д-р Везенков.
В практиката си той се сблъсква със случаи, в които психическият стрес (например от тръгването на училище) се проявява във физически симптоми. Един от малките му пациенти бил доведен от майка си с тикова невроза – често премигване. Водила го на офталмолог, но там не открили проблем или заболяване. Педиатърът преценил, че тиковете вероятно са от стрес.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Детските болести може да са заради психоклимата в семейството 
Много деца между 3 и 5 г. са с постоянно запушен нос
Педиатър: Майки искат детето да не боледува изобщо, грешка е! 
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата 

„Боли ме коремът“ при детето означава, че нещо го притеснява

Децата невинаги могат да формулират какво ги притеснява, а и родителите не полагат достатъчно усилия да ги предразположат и разпитат. „Често водят деца с коремни болки или упорито главоболие в кабинета ми. Повеждам с тях неформален разговор за училище. Питам детето дали учителката е строга, дали е намерило приятелчета в класа, дали не е било свидетел на сцени на агресия. В повечето случаи отговорите изненадват родителите. Чуват неща, които не са и подозирали“, споделя опита си д-р Везенков. При момче с тикове той назначил терапия с Шуслерови соли – №5 калиум фосфорикум и №7 магнезиум фосфорикум (соли, подходящи за нервната система). След един месец малкият ученик се успокоил. Солите могат да се приемат дълго време и са подходящи за всички възрасти, нямат странични ефекти.

Пoдобни проблеми се пpоявяват най-често, когато децата за първи път тръгват на детска градина или на училище. Доскоро са си играли свободно, а сега изведнъж им налагат някои ограничения, нови правила за дисциплина, и това ги притеснява. Шуслерови соли №5 и №7 хомеопатът препоръчва също като комбинация, която помага за по-добрата концентрация по време на учебния процес и за намаляване на стреса. Действа добре и при хиперактивни деца.

Напоследък при педиатъра идват и доста ученици с проблеми като плоскостъпие (поради слабост на съединителната тъкан) и с болки на растежа. Какви са причините? Освен вродената слабост на съединителната тъкан, което е генетично обособено, днешните деца не са достатъчно физически активни. Дори през лятото те стоят пред телевизора или в интернет, вместо да тичат на площадката навън. Когато започне учебната година, се появяват и оплакванията от болки в стъпалата, глезените или коленете. За тези случаи д-р Везенков отново използва изпитана в практиката си комбинация от Шуслерови соли за подобряване на съединителната тъкан – това са сол №1 калциум флуоратум, №2 калциум фосфорикум и №11 силицея. „От гледна точка на хомеопатията всяко лечение иска време – затова винаги препоръчвам лечебните курсове да продължат около 40 дни“, съветва д-р Везенков.

Как да облекчим болния с висока температура?

„Това състояние изисква повишен прием на вода или други течности (прясно изцедени сокове, билков чай). Наблюдавайте детето – тялото и поведението му ще ви подскажат какво му е нужно. Ако му е студено – трепери и трака със зъби, завийте го и го затоплете. Много добре действат топлата напитка и затоплянето на краката във ваничка с топла вода. Ако детето пари, то съответно трябва да се охлади със студени компреси. Вместо да бързате да давате антипиретик за понижаване на температурата, започнете със сол №3 и Инфлуцид (редувайте ги на всеки час). Наблюдавайте как протича инфекцията, какви са симптомите, как се променя температурата в рамките на деня. Всичко това е важно, за да се ориентира лекарят за терапията, която да избере“, съветва д-р Везенков.

Страхът от високата температура е пресилен и необоснован. За хипертермия се говори при температура от 40-41 градуса. Обикновено родителите се страхуват детето да не получи фебрилен гърч. Тук е важно да се знае, че фебрилен гърч може да се случи само във възрастта от 0 до 5 г. и то ако в семейството има анамнеза за гърчове или епилепсия. За принципно здрави деца няма опасност.

 

Реклама

Exit mobile version