Реклама
Начало Заболявания и лечение Заплашва ли ме коклюш?

Заплашва ли ме коклюш?

0
д-р Атанас Мангъров
Реклама

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е заразно заболяване, обяснява доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиника в инфекциозна болница – София. Той протичащо със силна, дразнеща, пристъпна кашлица, често завършваща с временно спиране на дишането. Болният си поема звучно въздух, което наподобява магарешки рев, оттам е и народното име на болестта. Кашлицата е толкова силна, че може да доведе до посиняване и понякога кръвоизливи по кожата, склерите или в мозъка. В най-тежките случаи може да се стигне до трайни неврологични увреждания или смърт.

В острата фаза пристъпите са по няколко пъти на час. Те са такива, че на болния почти му изскачат очите. Състоянието продължава между един и два месеца, след което има период от 3-4 месеца, в  който се кашля също толкова тежко, но значително по-рядко.

Реклама

Особеното при болестта е, че веднъж започнала, не може да бъде спряна. Антибиотичното лечение намалява разпространението на коклюшните бактерии в околната среда, но е без значение за самия болен, тъй като не намалява нито тежестта, нито продължителността на заболяването. Противокашличните и общоуспокояващите средства са слабо ефективни. След прекаран коклюш не се изработва траен имунитет и след около 5-6 години може да се заболее отново.

Единственият начин за предпазване от заболяване е имунизацията с противококлюшна ваксина. Тя се прави на 2-и, 3-и, 4-и месец и на около 1 година и 6-месеца. Създаваният от ваксината имунитет е с трайност до 5-6 години, поради което в много страни е въведена реимунизация на 6 и 12 години. От 2007 г. и в нашата страна се въведе задължителна реимунизация за коклюш при 6-годишните.

Коклюшът се смята за детска болест, но в момента от него боледуват главно неимунизираните или непълно имунизираните кърмачета и най-вече възрастните, които не са имунизирани или при които антителата след прекарано заболяване са изчезнали. При първите заболяването протича тежко, а вторите са основен резервоар и източник на инфекцията.

Всяка кашлица с продължителност над 2 седмици е съмнителна и следва да се тества за коклюш. От миналата година у нас е в продажба ваксина за коклюш (дифтерия, тетанус и коклюш), специално предназначена за възрастни и която може да се прави на 12, 17, 25, 35 и т.н. години, вместо рутинно прилаганата тогава ваксина за дифтерия и тетанус.

Когато в едно семейство очакват раждане на дете е уместно още преди появата му с нея да се имунизират онези, за които се очаква да бъдат в най-близък контакт с него. Това е т.нар. стратегия на пашкула (cocoon strategy), която е единственият и най-сигурен начин за предпазване от коклюш на новородените и малките кърмачета, които се заразяват от околните и при които заболяването протича най-тежко.

Коклюшът разболява двойно повече, много остават без диагноза

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version