Реклама
Начало Новини Спрей кара упорити рани да зараснат

Спрей кара упорити рани да зараснат

0
Реклама

Спрей, в който има кожни клетки, ще помага на кожата по-бързо да зараства.  За тази новост в лечението на рани става ясно от публикация в сп. „Лансет“. Спреят е създаден главно за хора със заболявания, при които възстановявеното на епидермиса е затруднено. Резултатите от препарата, създаден от американска компания, са окуражаващи.

Цели 3 месеца д-р Робърт Киршнер и екипът му от университета в Маями проучвали ефикасността на спрея (съдържащ кератиноцити и фибробласти, взети от пъпната връв на новородени) върху 228 пациенти с хронични язви на вените. В 70% от случаите причината за това страдание е венозната недостатъчност. Заради лоша проходимост кръвта се застоява на определени места и уврежна тъканите наоколо. Те стават по-крехки и така наранявания могат да се образуват дори при чесане. Зарастването след това става много трудно, защото кръвообращението не носи нито необходимия кислород, нито клетките, нужни за регенерацията на кожата.

Част от лечението се състои в това, да се подобри кръвообращението с помощта на стягащи бинтове и чорапи. Другата част от грижите са свързани със зарастването на раните и именно тук е ролята на новия спрей. На всеки 7 или 14 дни според групите доброволците получавали или активен спрей или спрей пласебо (без клетки) при смяната на превръзките им.

Реклама

Резултатите от изследването показали: при 70% от лекуваните със спрея раните зарастнали. За сревнение – това станало при 46 на сто в групата, където били използвани единствено стягащи чорапи. Дори и най-слабата доза, която била прилагана на всеки 2 седмици при експеримента – 0,5 милиона клетки на милилитър, довела до значително намаляване на размера на раните при 91% от пациентите. Зарастването пък се ускорило с 21 дни.

„Изследването е много интересно“, коментира пред в. „Фигаро“ доктор Ан Допмартен, дерматолог, специализирана в областта на зарастването на рани в университетската болница в Кан. Използването на зародишни клетки позволява резултатът да бъде много добър и да не се стига до нови рани, обяснява тя. Освен това бързото постигане на резултат намалява времето на дисконфорт при пациентите, които често пъти са принудени да носят пристягащи бинтове и чорапи по 24 часа в денонощието.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version