Реклама
Начало Заболявания и лечение Видове главоболие и причините за него

Видове главоболие и причините за него

0
д-р Росен Икономов
Реклама

Главоболието е едно от най-честите оплаквания на съвременния човек. Кои са възможните причини?

  • по-безобидни – преумора,
  • психическо и физическо пренапрежение,
  • сериозни неврологични заболявания,
  • мозъчно-съдови заболявания,
  • тумори,
  • инфекциозни заболявания.

Затова всяко новопоявило се или засилващо се във времето главоболие изисква консултация с невролог и провеждане на изследвания по негова преценка. „Главоболието има разнообразни характеристики, които са специфични за различните причини. Важно е неврологът да определи какъв е видът му, за да се проведат необходимите изследвания и да се предприеме правилно лечение. Понякога главоболието е симптом на други заболявания извън неврологията и изисква консултация с други специалисти като кардиолог, ендокринолог и др.“, коментира началникът на отделението по неврология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Росен Икономов, д.м.

Има три основни вида първично неврологично главоболие:

  • тензионно,
  • мигренозно
  • клъстерно.

Всеки от тях има свои причини и отличителни симптоми. Тензионното главоболие е един от най-често срещаните видове. То се причинява от стягане на мускулите на врата и скалпа. Може да бъде предизвикано от редица фактори — неправилна поза, стрес, напрежение в ежедневието, преумора, ошипяване на шийните прешлени. Този вид главоболие води до слаба до умерена стягаща болка и тежест в главата, които могат да започнат от тила или врата и да продължат напред, или обратното. Може да бъде придружено от болки във врата или раменете. Болките могат да продължат от половин час до няколко дни.

Реклама

„Макар че причинява дискомфорт и дразни, тензионното главоболие е доброкачествено и обикновено не е опасно за здравето. Лекува се с почивка и спокойствие, масаж, понякога се налага включването на медикаменти“, съветва д-р Икономов.

Мигренозното главоболие се различава от тензионното по това, че болката обикновено е ограничена от едната страна на главата и има пулсиращ характер. Често е налице чувствителност спрямо светлина и шум, гадене и повръщане. Този тип главоболие протича на пристъпи, които могат да продължат от няколко часа до няколко дни с различна честота.

По време на мигренозен пристъп се изисква пълен покой и отстраняване на всякакви дразнители – особено светлинни и звукови. Лечението е комплексно – лечение на пристъпа и профилактика на пристъпите, което се провежда с различни медикаменти по преценка на невролог.

Клъстерното главоболие е най-рядко срещаният вид първично главоболие, но може да се твърди, че е най-интензивно, като се среща повече при мъжете, отколкото при жените. „Клъстерът“ на този тип главоболие се отнася не до мястото на болката в главата, а по-скоро до групирането на пристъпите във времето. Възможно е хората да имат няколко пристъпа на ден в продължение на няколко седмици или месеци, след което пристъпите могат да спрат напълно, но се възобновяват отново по-късно.

„От трите вида главоболие клъстерното главоболие е причина за най-силни болки, обикновено описвани като мъчителни или изгарящи. Болката настъпва бързо от едната страна на главата, около и зад ухото, след това се влошава и може да продължи от 30 минути до два часа. Други симптоми включват сълзене и зачервяване на окото, запушен или течащ нос само откъм засегнатата страна на главата. Лечението е трудно, индивидуапно при всеки пациент и трябва да се провежда под контрола на невролог, казва специалистът.

Към тези причини за главоболие се прибавя и тригеминалната невралгия

Тя често е вторична – на базата на синузит или стоматологични проблеми. Протича на пристъпи от силна, стрелкаща болка винаги в едната половина на главата и лицето. Налагат се специализирани изследвания и комплексно лечение, понякога от различни специалисти.

Изследванията, които се налагат при главоболие, са много и различни. Това изисква преглед от невролог и точна преценка на необходимите изследвания и консултации със други специалисти. „Точната диагноза е предпоставка за правилно и успешно лечение. Университетска болница „Софиямед“ и ДКЦ „Софиямед“ разполага с необходимите високоспециализирани специалисти и модерна диагностична апаратура за прецизна диагностика и лечение на пациентите с главоболие“, уточнява д-р Икономов.

Реклама

Exit mobile version