Реклама
Начало Новини Бактерии в червата определят риска за ревматоиден артрит

Бактерии в червата определят риска за ревматоиден артрит

0
бактерии в червата
бактерия стомашно-чревен тракт вирус
Реклама

Съставът на бактериите в стомашно-чревния тракт (GIT) могат да покажат дали даден човек е предразположен да развие ревматоиден артрит. С този извод излизат учени от известната американска Клиника „Майо“. Той не само ще помогне да се създаде диагностични тестове, но също така и да се разработят персонализирани терапии за заболяванете, пише Science Daily. Възможно е, че самите бактерии да имат пръст в развитието на артрита.

Така ако в стомашно-чревния тракт преобладават някои редки бактерии, които провокират дисбаланс на микрофлората, се стига до поява на артрит. В нормалния случай тези бактерии почти никога не се срещат. В тестове с мишки проверили хипотезата си и открили връзка между наличието на червата на микроорганизма Collinsella и ревматоидния артрит. Тази научна разработка е публикувана в Genome Medicine. Друго наблюдение пък показало, че когато на мишки с артрит се инжектират бактерии Prevotella histicola, това намалява остротата и честотата на симптомите. Възпалението утихвало. Тази бактериална терапия имала малко странични ефекти. Проучването е публикувано в Arthritis and Rheumatology.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което организмът атакува сам себе си. Засягат се тъканите около ставите, кожата, очите, сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове. За чревната микрофлора отдавна е известно, че играе ключова роля за имунитета.

Реклама

Exit mobile version