Реклама
Начало Заболявания и лечение Разбиха камък в бъбрека, голям като топче за тенис

Разбиха камък в бъбрека, голям като топче за тенис

0
д-р Калоян Давидов
Реклама

Камък в бъбрека с големината на топче за тенис на маса беше изваден безкръвно от мъж, постъпил със силни болки в отделението по урология на „Токуда Болница София“. За да разбият образуванието, лекарите използвали лазер и ултразвук. След това парченцата били изсмукани чрез миниинвазивна безкръвна операция през отвор от 1 см. Размерът на камъка е достатъчен, за да предизвика усложнения, сериозна бъбречна криза и непоносими болки, и е един от най-големите, отстранявани ендоскопски.

Пациентът се възстановил изключително бързо и е изписан от болницата само след 2 дни.

„За мащабите на образувания камък, необходимата консервативна хирургична интервенция често пъти налага разрез от порядъка на 20-30 см и дори отстраняване на 12-то ребро, за да може хирургът да получи достъп до мястото за опериране. С помощта на иновативния миниинвазивен подход при тези операции, и използването на ултразвук и лазер, камъкът може да бъде раздробен и изваден през изключително малък отвор. Това ускорява много възстановителния процес и пациентът може да си е у дома и да бъде работоспособен след много кратък период от време.“- разказа д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология в „Токуда“ (на снимката).

Реклама

Подобен тип операции за отстраняване на камъни в бъбреците вече са превърнати в практика в Отделението по Урология на МБАЛ Токуда Болница София. То разполага с възможности за ултразвуково и лазерно лечение на бъбречно-каменна болест, и последно поколение литотриптер за екстркорпорално разбиване на камъни. Използват се изключително безкръвни ендоскопски процедури, възможно най-щадящи за пациента и позволяващи бързо възстановяване.

СНИМКА: ТОКУДА

Реклама

Exit mobile version