Реклама
Начало Заболявания и лечение Присаждане на тъкан за възстановяване на кост

Присаждане на тъкан за възстановяване на кост

0
проф. Пламен Кинов добър ортопед София
Реклама

Присаждане на кост от тъканна банка (алографт) се прилага от ортопедите в определени случаи. Става дума за различни травми, фрактура или заболявания, при които се открива липсваща част от костта. Установява се, че няма опция за естествено възстановяване. Такива случаи са некроза, загиване на костна тъкан в някакъв участък. Как се прави това присаждане, обяснява проф. Пламен Кинов, началник на Клиника по ортопедия и травматология в ИСУЛ.

Какво представлява присаждане на кост от тъканна банка

Методът не е лесен, но се прилага тогава, когато се цели човекът да остане активен. Прилага се главно при млади хора, но технологията не лесна. Целта е да се създадат условия, увредената кост сама да започне процес на изграждане. Присадената кост – алографт, представлява нещо като матрица, на която организмът само може да имплантира новите клетки. С времето присадката се интегрира. Така костта се ремоделира и се възстановява целостта. Собствената кост става отново жива и функционална.

Максимален размер на присадката

Материал от трупен донор (алографт) може да се използва за матрица за изграждане на собствена кост върху нея не само за малки участъци, а дори за присадки от 10-15 сантиметра, посочва проф. Кинов. В медицината е прието те да са най-много до 20 сантиметра. Принцип е възможно да се постави и по-голяма кост като структурно надграждане. Въпросът е обаче, че вече не се гарантира достатъчно пълноценната функционалност на крайника. Обяснението е свързано с хрущяла, който по-лесно се износва, а трябва да е много здрав, устойчив. Той има доста по-сложна структура от костта.

Как става зарастването на костта с алографта

Реклама

Новите клетки изграждат мрежа от колаген, жива структура, която се ремоделира. Тази мрежа се променя непрекъснато. Доставчикът на костни алографни продукти за присаждане е „Пирогов“. Материалите са костни фрагменти, специално обработени и съхранявани.

В ортопедията се работи също така и за разработване на синтетични импланти. Те наподобяват материята на естествените кости. Изискванията към такива материали са по десетки критерии. Дори всички да са удовлетворени, остава вероятността за индивидуална реакция на организма.

Възстановяването продължава 2 до 4 месеца

Периодът на възстановяване зависи от тежестта на увреждането. Средно продължава от два до 4 месеца. Проф. Кинов посочва като пример негов пациент със сериозен проблем на костта на крака. Това е 39-годишен мъж с активен начин на живот. При него очакванията са до 6 месеца костта да се е възстановила до степен, която му позволява да живее нормално. Към момента възстановяването на мъжа върви според очакванията ни и е изписан. Още от първия ден след операцията стъпва, ходи все по-добре, кара кола, справя се с ежедневни дейности. Очакваме да има оптимално качество на живот и двигателна активност.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version