Реклама
Начало Заболявания и лечение Кога фрактурите на костите зарастват по-бавно?

Кога фрактурите на костите зарастват по-бавно?

0
проф. Пламен Кинов
Реклама

Защо при някои счупваненото зараства до 3-4 седмици, а при други се точи с месеци? Причината е в редица фактори, които определят времето, за което фрактурата оздравява.

Времето за зарастване счупванията на костите се определя на първо място от локалната биология, посочва проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ.  (записване на час за преглед на 087 65 55 338) Това са особеностите на зоната на скелета, където е счупването. Добре кръвоснабдена кост в зона с добро кръвоснабдяване зараства по-бързо от такава, която не е лошо хранене. Има значение и типът кост – ако тя е гъбеста (спонгиозна), зараства по-бързо отколкото плътната и дълга тръбеста кост. Тръбестите кости са най-здравите и устойчиви кости на тялото, но те не са много добре кръвоснабдени. Затова и при счупване зарастват по-бавно.

Реклама

Как да се справим със сутрешната скованост в ставите

Втори важен фактор, е дали травмата е високоенергийна, например от падане при каране на ски или катастрофа. Със сигурност такова тежко счупване ще зараства с по-бавни темпове от по-лека травма, получена например във всекидневието.

Друг фактор със съществено и много важно значение, от който твърде много зависи времето на заздравяване на костта, е механиката – натоварванията и разместванията на които е подложена фрактурата. Ако счупената кост е по-малка, подложена на по-леки натоварвания, тя зараства по-бързо. Ако обаче е дълга и подложена на по-големи сили на огъване, процесът на възстановяване може да трае по-дълго.

Може ли човек със слаби кости да получи изкуствена става?

Сами по себе си всички тези фактори действат в комплекс и са взаимозависими – т.е. действието им е относително и може да бъде компенсирано чрез подходяща хирургична намеса например, допълва проф. Кинов.

Има значение и как се провежда лечението. Ако една фрактура е лекувана без имобилизация, тя може да зарастне в лоша позиция. При лечение с наместване и гипсиране тя ще зарастне в по-правилна позиция и тук влияе видът на травмата – високоенергийната ще зараства по-бавно, защото кръвоснабдяването е силно нарушено. Съответно по-леката фрактура оздравява за по-кратко време. При високоенергийни травми често се налага оперативно наместване.

Хирургичната операция допринася за по-правилен и по-бърз оздравителния процес, по ранно и добро възстановяване. Операции се правят по необходимост и при по-тежките счупвания. Напоследък акцента е върху мини инвазивните техники – при тях кръвоснабдяването не се нарушава, оперативната травма е по-малка и възстановяването по-бързо и те се прилагат винаги, когато е възможно.

Паращитовидната жлеза важна за костите толкова, колкото и калцият

От какво зависи здравината на костта?

Здравината на костта зависи от възрастта, физическата активност, наличието на някои заболявания, но също така от приема на калций и витамин D. При нормален хранителен режим обикновено има достатъчно калций в организма. Това, което понякога липсва, но пък  и е от есенциално значение, е витамин D. Без него калцият не се усвоява в костния метаболизъм. Витаминът се образува в кожата под влияние на слънцето. Начинът на живот през последните десетилетия е повече на закрито, особено в студените месеци, затова много хора имат дефицит и страдат от слаби кости.

Принос за влошаване качеството на костите има още обездвижването.  Ако тренираме според възможностите си, те ще са по-здрави. Съветваме пациентите да са подвижни, активни и в добра физическа форма, посочи проф. Кинов. Това създава добро самочувствие и качество на живот, но и до стабилна костно-скелетна структура.

Халтави стави и слаба съединителна тъкан – все повече хора страдат от това

Вярна ли е поговорката “На колкото години си, толкова дни трае зарастването”

В тази поговорка има нещо вярно, възрастта със сигурност влияе върху продължителността на оздравителния период. С годините организмът атрофира,  костите също така отслабват и атрофират, зачестяват счупванията при по-възрастните. Зарастването не е по-бавно, но условията са по-неблагоприятни, отбелязва ортопедът. Фрактура при остеопоротична кост е по-трудно за оперативно фиксиране, самата травма води до по-голямо раздробяване.

Болежките минават по-бавно. Травмата, счупването са свързани с обездвижване, възпаление, а възстановителните процеси най-общо казано, отнемат повече време. По-леко падане при дете например може да мине без последици, а при възрастните ще причини травма. По-скоро бих казал, че важи народната поговорка – на колкото години си, толкова дни ще те боли, коментира проф. Кинов.

Съвременно лечение на остеопороза – преглед на всички медикаменти

Как влияят хронични заболявания, хормони

Някои заболявания се отразяват и на костите. Като пример той посочва онкологичните заболявания, както и терапиите за тях. И двете може да се отразят на здравината на костта, да повишат риска от фрактури.

Остеопорозата е свързана с хормонални промени в организма. Друго заболяване, което води до увреждане на костите е хиперпаратиреоидизмът – повишената функция на паращитовидните жлези, отговорни за разпределението на калция в организма. При това заболяване се установяват кафяви петна или т.нар. костни кухини, които са на практика липсваща кост.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version