Реклама
Начало Заболявания и лечение При синдрома на Рейно пръстите побеляват, а после посиняват

При синдрома на Рейно пръстите побеляват, а после посиняват

0
Синдром на Рейно засяга ръцете и пръстите
Реклама

Със застудяването започват оплакванията от често срещано нарушение на периферното кръвообращение – синдромът на Рейно. При него цветът на пръстите на ръцете и на крака се променя. В тежки случаи това се случва и с ушите и върха на носа. Засегнатите трябва да носят ръкавици и да се обличат по-топло още от есента. Проблемите започват още щом сутрин температурите паднат до 10 градуса.

Симптоми на синдрома на Рейно

Хората със синдрома на Рейно усещат неприятно мравучкане. Много от тях не могат да извършват елементарни фини движения с пръстите на ръцете и това силно затруднява ежедневието им. В началото пръстите побеляват, след това, когато влезем на топло – посиняват, после се получава зачервяване – това е така нареченият триколорен феномен, който за първи път е описан от френския лекар Рейно и затова носи неговото име. Различен е от болестта на Рейно. Синдромът се среща при много заболявания. На първо място при болестта на Бюргер, след това при група заболявания, при които се възпаляват малките артерии – известни като артериити. Има около 40 ревматологични заболявания, които може да се проявят със синдрома на Рейно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хормоните са причина жените да мръзнат повече от мъжете
Студът вдига кръвното, пълни болниците с инсулти
Резки температурни промени се свързват с риска от инфаркт
Студът помага да отслабнем по-бързо

Това е съдов проблем доколкото се дължи на спазми на малките съдове – така наречените артериоли, които снабдяват тъканите с кръв. А когато заболяването прогресира, по върха на пръстите започват да се отварят рани. Ако болестта не се открие навреме, може да се задълбочи.

Реклама

Още при първите оплаквания трябва да се търси личният лекар, който ще насочи болния към съдов хирург или ревматолог. Започва се с изследвания, които трябва да изключват ревматологичните заболявания. Защото човек може да има лупус, склеродермия и още много заболявания, при които промените в цвета на пръстите и мравучкането са първата проява.

Правилната диагноза е важна, защото синдрмът може да е първият сигнал на много заболявания на съединителната тъкан.

Профилактика

Ако човек пуши, заболяването се задълбочава. Дори само една цигара може да предизвиква спазъм на малките съдове, който трае 8 часа. Именно свинктерите на тези малки кръвоносни съдове командват периферното кръвообращение (виж графиката горе). Ако човек е свръхчувствителен към студ, към стрес или притеснение, значи че неговите кръвоносни съдове ще реагират със спазъм и при пушене. Три цигари на ден могат да ликвидират ефекта от всяко лечение. Затова тютюнопушенето е абсолютно противопоказно. Даже и пасивното. Тези хора не бива да стоят дори на места, в които се пуши, защото състоянието им се влошава.

Лечение на синдрома на Рейно

При леки случаи е достатъчно само да се носят ръкавици и по-топли дрехи. Предписват се и съдоразширяващи лекарства. При по-тежки случаи се налага лечение с простаноиди – това са простагландинови препарати, които нямат нищо общо с кортикостероидите и с техните нежелани странични ефекти. Лечението е болнично и продължава 5-7 дни. ВМА София е един от малкото центрове, в които лечението се прилага.

Доц. Кузман Гиров, шеф на клиниката по съдова хирургия във Военномедицинска академия – София

Реклама

Exit mobile version