Реклама
Начало Профилактика Човек е най-заразен, когато започва да се разболява

Човек е най-заразен, когато започва да се разболява

0
страхова невроза паник атака
Реклама

Много работещи ходят на работа в офиса болни, макар че в този случай задължително трябва да си вземат болнични. Микробиологът Чарлз Герба подчертава, че е опасно да се ходи на работа дори когато човек едва започва да се разболява, съобщи в. „Дейли мейл“. Причината е, че хората са най-заразни, когато започват да усещат първите симптоми на простудата.

Освен това, когато се работи в такова състояние, положението може да се усложни. Човек трябва да спре навреме и да си почине, констатира Катрин Каминс от Медицинската школа към Калифорнийския университет. Може да се вземе един ден отпуск или болнични, вместо след това да се налага човек да се лекува с дни и дори седмици. А и ефективността от работата на болните е по-ниска от обичайната. Още повече че някои лекарства предизвикват сънливост.

Учени от университета на Аризона са установили, че до обяд (за 4 часа) само един болен заразява около половината от повърхностите в офиса, до които хората често се докосват. Това са телефоните, вещите на бюрото, самите бюра, дръжките на вратите, бутоните на асансьорите, принтерите, компютрите, хладилниците и т.н. Вирусите могат да живеят от няколко часа до месец. До края на деня по-издръжливите вируси като предизвикващите стомашни инфекции заразяват 70% от повърхностите.

Реклама

Медиците съветват служителите по-често да си мият ръцете, а след това да ги избърсват с хартиена кърпа. Тази практика позволява да се намали показателят на разпространение на патогените почти с 80%. Повърхностите могат да бъдат изтривани и с дезинфекциращи салфетки, които намаляват показателя на заразяване с 62%.

Реклама

Exit mobile version