Реклама
Начало Заболявания и лечение Половината със сърдечна недостатъчност могат да се лекуват по нов начин, пада...

Половината със сърдечна недостатъчност могат да се лекуват по нов начин, пада смъртността

0
болести на сърцето инфаркт
Реклама

Нови технологии и медикаменти доказано намаляват смъртността при сърдечна недостатъчност. Достъпът на пациентите до тях се затруднява след промени от 2016 г., които премахват диспансеризацията на тези пациенти при кардиолозите. Тяхното проследяване е поверено на общопрактикуващите лекари, които обаче не могат да предписват новите терапии. Това обясни проф. Цветана Кътова от Националната кардиологична болница. По думите й трябва да се даде шанса на пациентите сами да избират кой да ги лекува. Налага се хората сами да бъдат по-настойчиви и да търсят специалист, който ще им предложи най-доброто лечение.

Новата терапевтична схема с медикаменти намалява с 20% смъртността и хоспитализациите на тази група пациенти. Тя вече е включена в европейските терапевтични ръководства, а от около година е достъпна и в България, изтъкна проф. Кътова.

Около 140 000 души у нас са със сърдечна недостатъчност, като половината от тях преживяват едва до 5 г. след поставяне на диагнозата. Данните са на Дружеството на кардиолозите. Поради значимостта на проблема то организира научен симпозиум в София, посветен на заболяването, което е причина за 20% от смъртността при сърдечноболните.

Реклама

Никой не търси сърдечноболните след изписването от болница

За да се лекуват българите като в развитите страни, са нужни доста пари. Но има и много неща, които могат да се направят и само с организационни мерки. Един от сериозните проблеми у нас е, че се къса връзката между болниците и проследяването на пациентите след това в амбулаторни условия. Няма национални регистри, които да позволяват вземането на обосновани държавнически решения. Адекватното проследяване на пациентите намалява с 2,5 пъти смъртността и повторното постъпване в болница. Това показва пилотен проект, реализиран в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, разказа доц. Йото Йотов.

Спасили Марадона с физиотерапия от почти сигурна смърт

Почти не се прилага физиотерапията като метод за възстановяване на пациенти, например след прекаран инфаркт или при влошени сърдечни показатели. Рехабилитацията дава фантастични резултати, заяви доц. Иво Петров от Сити Клиник и разказа случай с Диего Марадона, на който той сам станал свидетел. „Когато бях на специализация в Буенос Айрес в болницата докараха Марадона. Той беше с много лоши изследвания, сочещи сърдечна недостатъчност. Отиде на рехабилитация в Куба за около месец. Когато се върна, изследванията му бяха много добри, чак не беше за вярване какъв резултат е постигнат! При това кубинските физиотерапевти винаги са изтъквали, че са учили професията в България. Защо тогава ние не използваме пълноценно възможностите на нашите специалисти“, разсъждава кардиологът.

Сърдечната недостатъчност често е следствие от диабет и хипертония

Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с водене на начин на живот, характерен за Западните страни.

Въпреки напредъка в медицината през последните 20 години, сърдечната недостатъчност има по-лоша прогноза в сравнение с най-разпространените видове рак и оказва дълготрайно неблагоприятно въздействие върху здравето и качеството на живот на пациентите и техните близки. В световен мащаб между 17 и 45% от пациентите, приети в болница със сърдечна недостатъчност, умират в рамките на 1 година, а повечето умират в рамките на 5 години от поставянето на диагнозата.

Симптомите на задух (диспнея) и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.

Реклама

Exit mobile version