петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСмекчават ли се критериите за хипертония?

Смекчават ли се критериите за хипертония?

Има ли човек хипертония се установява съгласно генералното правило на Световната здравна организация: горната граница не бива трайно да е 140 ммол или повече, а долната – над 80 ммол, казва д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. При диабетиците те трябва да са дори по-надолу. Напоследък обаче все повече в медицинските среди се говори за преразглеждане и повишаване на горната граница до 150 ммол, главно при възрастните хора около и над 70 г.

Ако това се приеме като генерална насока, тогава диагнозата хипертония ще се поставя при кръвно налягане над тази горна граница.

В над 90% от случаите се установява есенциалната хипертония, пояснява д-р Киров. Това означава, че причината не може да бъде установена или пък ако първопричината е някакво заболяване, обикновено то не може да бъде напълно излекувано.

При първичната хипертония има специфична клинична картина

Тя насочва лекаря в заключенията му. При повечето случаи трябва да се промени начинът на живот, налагат се някои ограничения – преди всичко да са намалят солта и наднорменото тегло. Тези мерки няма да излекуват пациента, но подпомагат терапията. Следващата стъпка е да се намери подходящата лечебна схема. „Много лекарства не означава добро значение. Има едно правило, което напоследък се забравя – който пише много лекарства, знае малко. Хората смятат, че когато понякога лекарят изписва само едно лекарство, той не умее да комбинира. Не е така. Търси се максимално най-доброто решение за пациента като организъм, психика и финанси“, разказва д-р Киров.

високо кръвно хипертония

Лечението на хипертонията се прави на стъпки

По темата има консенсус, който не е задължителен, а препоръчителен и точно тук се проявява лекарското изкуство. Започва се с един вид медикамент, после при необходимост се добавя или променя нещо в терапевтичната схема. При медикаментите за хипертония не е като с антибиотиците – пият се три пъти на ден и се приключва. Диагнозата високо артериално налягане изисква титриране на дозата – това означава започване с малка доза, проследяване, промяна в дозата или медикамента. Най-важното, което пациентът трябва да знае, е, че лечението не трябва да се спира. Разпространено е схващането „Да си почина малко от хапчетата“. Това е абсолютно недопустимо, предупреждава д-р Киров.

При хипертониците е допустимо само в големите жеги, когато кръвното пада по естествен път,  леко да намалят дозата. Тази група пациенти трябва да си следят редовно показателите на горната и долната граница. Има случаи, когато хипертонията не се поддава на лечение с медикаменти, макар че това се случва рядко.

„Аз като лекар не подкрепям произволната смяна на лекарствата при хипертоници. Дори ако хапчето е създадено преди 50 г., но действа добре на пациента, няма нужда да се прави промяна. Има медикаменти, които са дори на 100 г., но действат добре и се продават масово. В медицината понякога има нещо като модна тенденция, но не бива да се влияем от нея“, обобщава докторът.

Свързани теми: Българите не знаели, че хипертонията е болест

Пармезан регулира кръвното

Какво да ядем срещу високо кръвно?

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -