Реклама
Начало Заболявания и лечение Паякообразни разширени вени – как да се спасим с домашни средства

Паякообразни разширени вени – как да се спасим с домашни средства

0
разширени вени
Реклама

Проблемите с вените са широко разпространени – засягат почти всяка втора жена по някакъв начин. По-тежките последици са венозна слабост и разширени вени. Мъжете страдат по-рядко от такива проблеми. По-леките случаи са повърхностните разширени вени, те са и най-широко разпространените.

Какви са причините за малките разширени вени? 

Става дума за мънички разширени вени, които минават през кожата и приличат на мъничка паяжина. Отдалече изглеждат като синкаво петно. При внимателно вглеждане се виждат мъничните венички, които прозират в червеникаво до синкаво през кожата.

Този вид тънкостенни разширени вени обикновено са безобидни и по-скоро козметичен, отколкото здравен проблем. Често те засягат само малките съдове в кожата, без това да е свързано с увреждания на по-големите вени. Ако са засегнатите дълбоките вени, симптомите са видими по-големи изпъкнали вени, чувство на тежест и дори болка в краката. В много редки случаи повърхностните разширени вени са свързани с разширени дълбоки вени. За всеки случай се препоръчва да посетите съдов специалист – ангиолог или флеболог, който да прецени дали проблемът е повърхностен или по-сериозен.

Реклама

Въпреки това паякообразните вени имат същата първопричина като разширените вени. Една от основните причини е наследствеността. Ако единият или и двамата родители имат подобен проблем, вероятността и децата да страдат от такива варици нараства.

Другата причина е слабата съединителна тъкан. Това затруднява изтласкването на кръвта обратно нагоре и се получава венозен застой. Ако този застой засегне най-малките венички, те стават видими под кожата. Разширяването им обаче не засяга кръвообращението в краката.

Разширените вени по кожата се появяват най-вече по краката – отвън на бедрата, над коляното или от вътрешната страна на подбедрицата. Обикновено появата им не е свързана с някакви оплаквания или симптоми. Възможно е на засегнатото място да се усеща лека болка или затопляне.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

Лечение на малки разширени вени

Трябва ли да се лекуват паякообразните венички? За разлика от големите разширени вени, малките не трябва непременно да се лекуват. Ако се възприемат като проблем, съществуват възможности за отстраняването им. Преди такава процедура трябва да се направи изследване със специален ултразвук.

Има различни подходи за лечение на малките разширени венички. Единият е т. нар. склерозиране – в тях се инжектира вещество, което ги свива. С помощта на медикамента стените на вените се слепват и през тях не минава повече кръв. Организмът бавно ги разгражда с времето и те избледняват след няколко седмици.

След процедурата по склерозиране пациентът трябва да носи компресионен чорап известно време. Понякога една процедура не е достатъчна, необходими са няколко.

Другите възможности са лазерна терапия и високочестотна терапия. Всички тези терапии обаче не се финансират по здравна каса у нас, тъй като целта им е основно козметична. Пациентът сам заплаща за тях.

Домашни средства срещу малките разширени вени

Босилек

Ароматната подправка съдържа много витамин К, а това е важно за здравето на кръвоносните съдове. Витамин К помага за обмяната на калция. По този начин пречи на венозния застой и помага да се избегнат малките видими венички по кожата.

Витамин К стимулира и производството на тромбин. Този протеин подпомага движението на кръвта в здравите вени, така че увредените вени да не бъдат блокирани чрез кръвта. Проучване на Университета в Маастрихт показа, че всекидневната консумация на босилек помага на паякообразните венички да избледнеят и то след само за около 6 седмици.  

Лимоново масло

Лимоновото масло се втрива в засегнатата област три пъти дневно. То облекчава отока и помага да се отвори кръвообращението. Тъй като застоялата кръв предизвиква разширените вени, лимоновото масло подпомага процеса на оздравяване.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет облекчава свързания с разширените вени симптоми. Подобно на лимоновото масло усилва движението на кръвта. Може да се налага като компреси на мястото, които остават около 20 минути. Това лечение се провежда два пъти дневно в продължение на месец.  

Картофи и домати

В неузрелите домати и покълналите картофи се съдържа алкалоида соланин. Той е токсичен, ако се приема вътрешно. Външното му приложение обаче е полезно в някои случаи като малките венички. ШАйби неузрели домати или покълнали картофи се налагат на мястото за няколко минути. После се намазвате с овлажняващ лосион. След около две седмици трябва да има видимо подобрение.

Диви кестени

Дивите кестени съдържат веществото аескин, което заздравява венозните стени. Улеснява се оттичането на течности. За външно приложение се прави следното масло: В 125 мл масло от лавандула или шипка се слага 1 супена лъжица черупки от див кестен. Сместа се оставя да постои няколко часа. След това маслото се нанася на тънък слой и се оставя на попие на мястото. Веничките няма да изчезнат напълно, но поне няма да има оток и венозен застой.

Реклама

Exit mobile version