Реклама
Начало Заболявания и лечение Необясними болки и депресия? Може да е фибромиалгия

Необясними болки и депресия? Може да е фибромиалгия

0
Реклама

Необясними хронични болки в различните места на тялото, смущения в съня, дневна умора и депресии – има една болест, която обединява всички тези симптоми. Съществуването на фибромиалгията е признато едва преди няколко години. Въпреки това в лекарските среди още се водят спорове дали това е отделна диагноза или ревматично заболяване.

За специфичните болки има терапия едва от 2008 г.

Алгоритми за лечението й в Германия например са изготвени едва в 2008 г. Критериите за диагноза са публикувани за първи път през 1990 г. в САЩ. Няма точни данни колко хора страдат от фибромиалгия, но учените смятат, че това са 0,7 до 3,3% от населението. Ново проучване в САЩ обаче прави оценка за 2 до 8% засегнати.

Дълго време засегнатите обикаляли лекарските кабинети и не са били лекувани или са лекувани грешно. Доскоро специалистите не са и знаели как да лекуват. Изгледите вече се промениха, след като беше открита възможната причина за фибромиалгията – увреждане на малките нервни влакна. Според учени от Центъра „Бет Израел Медиал“ в Бостън и Университета на Мичиган най-добър ефект дава лечение, което е комбинация от лекарствени и допълнителни терапии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Рядка болест превръща жена в жива статуя 
Защо болят ставите при промяна във времето
Йога облекчава болките при артрит 
Болките в гърба и врата – плексит или радикулит?

Лечението трябва да съдържа:

  • Обучение на пациента;
  • Указания за намаляване на стреса, осигуряване на качествен сън, терапия с движение;
  • Йога, тай-чи, акупунктура или дълбоко масажно третиране на съединителната тъкан – няма научни доказателства за ползата от тях, но пациенти съобщават за добри резултати;
  • Терапия с топлина и студ, невростимулация още не са достатъчно проучени, но първите съобщения са за добър ефект;
  • Ефективни медикаменти са норепинефрин (Norepinephrine), блокери на повторно усвояване на серотонина, гама-аминобутиринова киселина (това са всички препарати, които действат на нервната система);
  • Налтрексон (Naltrexone) се дава за облекчаване на болката, трициклични антидепресанти действат на структури в нервната система, габапентиноиди – на хроничната болка, нестероидни противовъзпалителни средства като парацетамол.
Реклама

Медикаментите може да се предписват поотделно или в комбинация. Дозировката е според силата на оплакванията и тежестта на заболяването. В САЩ за първи път за невропатични болки е регистриран прегабалин (антиконвулсивно средство).

Източник: JAMA

Реклама

Exit mobile version