Реклама
Начало Заболявания и лечение Може ли физическо натоварване да предизвика пристъп на астма?

Може ли физическо натоварване да предизвика пристъп на астма?

0
астма деца изследване
Реклама

Пристъпът на астма може да бъде предизвикан не само от полени и други алергени. Физическото натоварване може да провокира при някои хора силни симптоми на заболяването, казва д-р Йорг Цорн, цитиран от немския сайт „Навигатор дер медицин“. Характерното е, че оплакванията идват не по време на самото усилие, а след това.

Бързото дишане охлажда дихателните пътища и те изсъхват. Тъй като при астматиците те са хронично чувствителни и склонни към свръхактивна реакция – в най-лошия случай може да предизвика истински пристъп на астма.

Реклама

Астмата – видове, симптоми и лечение

За хората, които реагират с пристъп при физическо усилие, лекарите препоръчват плуването като подходящ спорт. Топлата и влажна среда около басейна не позволява на астмата да се активира. Психическата страна на нещата също е важна: ако човек се страхува от астматичен пристъп, има по-голяма вероятност той да настъпи.

Причината е, че страхът води до още по-голямо напрежение в дихателните пътища. Човек обаче не може просто така да се раздели със страховете си. Лесно е да се каже, но е трудно да се направи! Понякога на астматиците е полезно да минат няколко сеанса и с психотерапевт, за да се научат да овладяват страховете си.

Източник: Navigator der Medizin

Реклама

Exit mobile version