Реклама
Начало Заболявания и лечение Машина прави възможно спирането на лекарствата на болни от левкемия

Машина прави възможно спирането на лекарствата на болни от левкемия

0
лечение в болница
Реклама

Нова машина ще направи възможно някои от пациентите с хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ) да спрат лекарствата, ако показателите им са добри, стана ясно на семинар с журналисти и специалисти от болницата по онкохематология в София. Мониторирането трябва да установи нивата на левкемичните клетки в кръвта на пациентите.

Изследванията на заболяването, положително за Филаделфийска хромозома (Ph+ ХМЛ), през последните няколко десетилетия помогнаха за трансформирането на болестта от злокачествено заболяване с фатален изход в хронично състояние. Сега лечението на ХМЛ навлиза в следващ етап. Започва единствена по рода си програма от клинични проучвания за оценка на потенциала на определена група пациенти с Ph+ ХМЛ да живеят без лекарствена терапия – една концепция, наречена ремисия без прилагане на лечение (treatment-free remission), съобщават от фармацевтичната компания „Новартис“.

Тя подкрепя осем проучвания за постигане на ремисия без прилагане на лечение в ХМЛ, от които четири, инициирани от компанията и четири, инициирани от изследователи. Тези проучвания ще се проведат в над 40 страни в цял свят. Като цяло се предвижда, че повече от 2500 пациенти ще бъдат включени в тях, и очакванията са, че при близо 1000 пациенти ще се опита спиране на лечението като част от проучванията. България ще участва в две от проучванията, които са в начална подготвителна фаза и броят на пациентите се уточнява. Протоколите на проучванията, инициирани от „Новартис“, са създадени на базата на научно обсъждане и съгласие от страна на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Реклама

„Участието на българските медицински специалисти в подобни научни проекти нарежда България до най-развитите страни в медицинската наука. Новартис Онкология в България продължава да подкрепя активно инициативи, водещи до повишаване квалификацията и натрупване на допълнителен опит от българските специалисти, както и такива, които са от полза за лечението и диагностиката на българските пациенти“, смята д-р Стамен Попов, Мениджър на „Новартис Онкология“ за България.

Естественият ход на ХМЛ се промени съществено с приложението на лекарствата, наречени тирозинкиназни инхибитори (ТКИ). Тези лекарства увеличиха преживяемостта на пациентите и съответно увеличиха броя на живите пациенти с това злокачествено заболяване (броят на новозаболелите пациенти се запазва, но те живеят вече в пъти по-дълго). В тази връзка проучванията за постигане на ремисия без прилагане на лечение в ХМЛ могат да окажат положителен ефект в две основни направления. Първото е да се даде терапевтично ръководство за предоставяне на възможност за създаване на поколение без излагане на въздействието на съответните лекарства. Второто е, че подобни проучвания могат да имат положителен икономически ефект, свързан с намаляване на разходите от спиране на лечението на определена група пациенти при нарастващия брой на болните с това заболяване.

Освен стартиращите проучвания в България, страната ни може да се похвали с още едно постижение – първата на Балканския полуостров машина, работеща в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ-ЕАД) в София, която осигурява високотехнологично проследяване на пациентите с ХМЛ. Проследяването с тази машина отчита нивото на остатъчните левкемични клетки в човешкото тяло. Това е необходимо за добрия контрол на заболяването и ефекта от лечението.

Апаратът за молекурярен анализ GeneXpert представлява последно поколение, напълно автоматизирана затворена система за провеждане на молекулярен анализ (Real-Time PCR анализи на BCR-ABL) при пациенти с ХМЛ. Опитът през последните месеци с този апарат доказа възможностите му и напълно оправда очакванията на специалистите. GeneXpert функционира в условия на сведена до абсолютен минимум ръчна работа и намеса, бързо получаване на резултатите – до 2 часа и възможност за незабавано изработване и на единични пациентски проби. Методиката е стандартизирана по международната скала, възприета от Световната здравна организация (СЗО).

Свързани теми: Жена с левкемия осъди за 80 000 евро здравното министерство

Доказаха, че стволовите клетки на рака съществуват

Таргетна терапия увеличава живота на болни от лимфом

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version