Реклама
Начало Любопитно Онкоболни обикалят по болниците, остават без лекарства

Онкоболни обикалят по болниците, остават без лекарства

0
рак лекарства
Реклама

От цялата страна пристигат сигнали от пациенти за липса онкологични лекарства, съобщават от няколко пациентски организации. Причините са забавяне на търговете в болниците, сключването на договори с НЗОК, административни неуредици. Заради това обаче пациентите с онкологични заболявания обикалят от болница в болница, по онкодиспансери, за да търсят къде има животоспасяващото им лекарство.

Едно от заболявания, за които липсват лекарства, е сарком, което е изключително животозастрашаващо. Когато това заболяване е с метастази спешното лечение е наложително. За пациентите с онкологични заболявания всеки един ден без адекватно лечение е застрашаващ, подчертава в писмо до медиите Пенка Георгиева от асоциацията за закрила на пациентите.

Реклама

„Вместо да се лекуват и да са спокойни, тези пациенти са принудени да се молят, да обикалят по болници, да се срещат с дистрибутори, да събират средства, за да си закупят лекарствата сами. Налага се пациентите с онкологични заболявания сами да следят до къде, в коя болница са стигнали търговете и да обикалят от град в град!“, се казва още в писмото. Периодично има сигнали, че липсват лекарства за онкоболни. понякога причината е, че на търговете с касата се договарят прекалено ниски цени, които после са неизгодни за доставка на търговците и те не сключват договори с онкоцентровете по градове.

 

Реклама

Exit mobile version