Реклама
Начало Заболявания и лечение Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

1
Реклама

Какво представлява исхемичната болест на сърцето (ИБС)? Това е различно по степен увреждане на сърцето, настъпило вследствие на стесняване или запушване на коронарните артерии, което се дължи основно на атеросклерозата. ИБС или коронарната болест, както е известна в света, има три основни форми:

  • миокарден инфаркт;
  • нестабилна стенокардия и стабилна стенокардия;
  • хронична коронарна болест.

Те отразяват различните степени на увреждане на сърдечния мускул, както и различните стадии на развитие на болестта.

Как се проявяват симптомите? Кои се неспецифични? Кога трябва да се търси лекар?

болести на сърцето инфарктОсновният симптом, насочващ към сърдечна атака, е задушаващата болка зад гръдната кост или ангина пекторис, която в България е известна и като гръдна жаба.

Реклама

Когато тази болка продължава от 5 до 10 мин. и е с пристъпен характер, главно при физически усилия и преминава в покой или след прием на нитропрепарати се касае за стенокардия.

Когато гръдната болка е много силна и мъчителна и продължава повече от 20 мин. и е придружена от други симптоми като гадене и повръщане или краткотрайна загуба на съзнание може да се дължи на остър миокарден инфакт. В тъкъв случай трябва незабавно да се потърси спешна помощ от лекар и траспортиране до кардиологична болница за извършване на спешна коронарография и съответната терапевтична интервенция за отпушване на инфарктната артерия.

Познавате ли симптомите на инфаркта?

Лесно ли се поставя диагнозата, какви изследвания са необходими? Съдържа ли електрокардиограмата някакви признаци, ако е правена в спокоен период – без болка и конкретни оплаквания?

Диагнозата при стабилната стенокардия се поставя основно от анамнезата, т.е. от характеристиката на симптомите на пациента и наличието на рискови фактори за развитие на болестта. Електрокардиограмата направена извън пристъп на гръдна болка може да не покаже никакви промени, така че това не е критерии за отхвърляне на диагнозата. Когато се касае за остър миокарден инфаркт промените в ЕКГ са 100% специфични в комбинация със симптомите и кръвни изследвания за миокардна некроза.

Исхемичната болест поразява все повече млади жени

Смята се, че при жените диагнозата е по-трудна, понеже техните коронарни съдове са по-фини и по-трудно се оглеждат с образната диагностика. Така ли е, има ли тънкости?

Понякога при жените диагнозата на различните форми на ИБС е по-трудна не заради анатомичните особености на коронарните артерии, а заради по-различната субективна изява на болестта. Както от философска гледна точка жената винаги е загадъчна, така и болестите при жените могат да имат по-осбено проявление. Коронарната ангиография е най-сигурният метод за установяване наличието или липсата на коронарна болест и при това изследване няма полови различия.

Стенокардия – кои са новостите в лечението

Мъжете или жените са по-засегнати от заболяването?

До 50-годишна възраст заболеваемостта при мъжете е по-висока, но след това тази тенденция се изравнява. Основен фактор за това е схващането, че женските полови хормони имат протективно действие по отношение на коронарната болест до настъпване на менопаузата.

На колко години са най-младите пациенти?

Във всички индустриални страни в света, включително и в България се наблюдават инфаркти при по-млади хора.

Най-младите пациенти са на 20 до 30 годишна възраст, но това е много рядко и обикновено етиологията или причината за болестта не е атеросклероза, а някаква друга, по-рядко срещана болест или рисков фактор като кокаинова злоупотреба, системни възпалителни или имунни заболявания и други.

Какво е съвременното лечение на исхемичната болест, какви са прогнозите?

Съвременното лечение на исхемичната болест на сърцето е едно от най-голямите постижения на медицината през последните 40 години. На първо място това се дължи на установяване на рисковите фактори за развитието на болестта и начините за предотвратяването и т.е. ефективна профилактика. Благодарение на тези мерки, главно радикалното ограничаване на тютюнопушенето, добър контрол на артериалната хипертония, медикаментозно лечение на повишеният холестерол със статини и високата публична осведоменост и здравна култура на населението във всички развити стране се наблюдава 30-40% намаляване на заболеваемостта от ИБС през последните десетилетия на ХХ век.

Бетаблокерите могат да „поправят“ увреждане на сърцето

Второто огромно достижение е ефективото медикаментозно лечение с бета блокери и доказване на ползата от лечение и вторична профилактика на болестта с аспирин и други антиагреганти. И на трето, но не и на последно място е доказването с голями рандомизирани проучвания на ползата от ранна инвазивна диагностика и навременно интервенционално лечение на коронарната болест. Андреас Грюнциг откри Ерата на интервенционалната кардиология през 1977 год. с балонната дилатация, след което се наложиха като златен стандарт коронарното стентиране и първичната коронарна иинтервенция при остър миокарден инфаркт. Първичният успехът при тези интервенции е почти 100% и ползата по отношение подобряване на симптомите и увеличаване на преживяемостта е огромна.

Има ли рискове при инвазивните методи, какви са те?

Инвазивните методи на диагностика и лечение на сърдечно-съдовите болести имат най-често рискове свързани с мястото на достъп, които са обикновено минимално локално кръвонасядане. Честотата на по-сериозни усложнения при интервенционал

ни процедури е под 0.1%, когато се извършват по стандарт от опитни и достатъчно обучени лекари, каквито са лицензираните интервенционални кардиолози в България.

Рискът от неизвършване на интервенциите, когато те са показани е неизмеримо по-голям и именно в това се състои добрата оценка на риска от кардиолога и информираното обсъждане на необходимото лечение с пациента.

Кои са най-общите препоръки за начин на живот към тези болни?

Оптимално коригиране на рисковите фактори за ИБС: Спиране тютюнопушенето, контролиране на артериалната хипертония и захарният диабет, контрол на дислипидемиите, подържане на добра физическа активност и щастлив и пълноценен начин на живот. Разбира се да не забравят да се съветват с добрите кардиолози, винаги когато имат нужда.

СНИМКА: ДАК

Реклама

1 коментар

  1. Аз преди 10 години получих сериозно животозастрашаващо усложнение на митралната клапа на сърцето. Хирурзите искаха спешна операция, но аз отказах. След обикаляне на болниците и търсене на лечение на сърце, аз най- накрая го открих. Това лечение е дълго но ефекта е гарантиран – възстановя сърцето и клапите . Има лечение на сърдечни проблеми и аз съм живото доказателство, както и много други хора на които помогнах след мен. Оставям си имейла , но да пишат хора само които искат да се лекуват и да са здрави: elenapetrovara@abv.bg

Коментарите са затворени

Exit mobile version