Реклама
Начало Новини Бетаблокерите могат да „поправят“ увреждане на сърцето

Бетаблокерите могат да „поправят“ увреждане на сърцето

0
лекарства хапчета
Реклама

Бета-блокерите са едни от най-често предписваните медикаменти при оплаквания, свързани със сърцето. Помагат срещу високо кръвно, стабилизират сърдечния ритъм и действат при сърдечна слабост. Сега става ясно, бета-блокерите могат да „поправят“ някои увреждания, получили се под влияние на начина на живот. Такива промени се наричат епигенетични. Бета-блокерите не променят самия генетичен код, както се случва при мутациите, но регулират кои гени ще бъдат прочетени и кои – не. Освен това добрите гени се активират, а неблагоприятните се изключват.

По този начин бета-блокерите оказват позитивно влияние при слабост на сърцето. Това установиха Джон Макдермот и колегите му от Университета Йорк.

Клапната стеноза променя активността на 32 гена

Те доказали хипотезата си с експеримент върху мишки. Животните били с оперативно стеснена аортна дъга, това е един от главните съдове, които кръвоснабдяват мозъка. Последиците при такова състояние са сърдечна слабост и след това – болестно уголемяване на сърцето. При подобна клапна стеноза на аортата при хора се предписват бета-блокери.

Реклама

При самото стесняване на аортната дъга настъпили промени в активността на 32 гена. Сред тях били такива, които са във връзка с оксидативния стрес, органичните промени в сърцето и апоптозата (клетъчна смърт). Апоптозата е процес, при който болните клетки активират механизъм за самоунищожение. Целта е да останат само здравите.

В клетките на сърцето ключова роля играе т. нар. Myocyte Enhancer Factor 2 (MEF2), който управлява цяла група гени, свързани със сърцето. Даването на бета-блокери променило картината. Лекарствата отстранили болестните промени в активността на гените, която наблюдаваме при сърдечна слабост, казва Макдермот. Функцията на сърцето при мишките се подобрила.

Връзка между сърдечната слабост и имунната система

Интересното било, че при сърдечна слабост имало смущения в работата и на някои гени, свързани с имунната система. Това съвпада с резултатите от предишни проучвания. Те сочат, че инициирани от имунната система възпалителни процеси допринасят за сърдечната слабост.

Понятието сърдечна слабост или сърдечна недостатъчност се отнася до различни болестни прояви. При тях общото е, че капацитетът за изпомпване на сърцето е намален. Така сърцето повече не е в състояние да снабдява тялото достатъчно с кръв и кислород.

Източник: Netdoktor

Реклама

Exit mobile version