Реклама
Начало Заболявания и лечение Кога се оперира липом – мастна бучка под кожата?

Кога се оперира липом – мастна бучка под кожата?

0
Реклама

Липомът е доброкачествено образувание, което се формира поради прекалено бързото нарастване на мастни клетки. Може да получите липом навсякъде в тялото, където има мастни клетки. По правило това става под кожата или в мускулната тъкан, казва д-р Антоанета Томова, началник на Първо отделение по медицинска онкология в Комплексен онкологичен център в Пловдив.

Липомите не са рак

д-р Антоанета Томова онколог ПловдивЗатова човек не бива да изпада в паника заради тях. Злокачествените тумори на мастните клетки се наричат липосаркоми. Те са вид сарком на меките тъкани. В повечето случаи те не започват от липом, пояснява д-р Томова.

Много рядко липомите се превръщат в раков сарком. Все пак е важно да кажете на лекаря си. Заедно да проследите дали липомът ви се променя по някакъв начин или ако получите нови бучки.

Реклама

Липомите са доста често срещани. Около 1% от хората ги имат. Не знаем какво точно ги предизвиква, но някои хора ги развиват поради наследен дефектен ген.

Дефектен ген прави множество липоми

Това състояние е известно като фамилна множествена липоматоза и не е често срещано. Хората с фамилна множествена липоматоза развиват повече от един липом. Точният им брой може да варира, но може да бъде няколко или много.

Липомите обикновено са непосредствено под кожата и са меки на допир. Те обикновено са оформени като купол.

Повечето липоми не причиняват болка или други симптоми, но това зависи от това къде в тялото се намират. Ако липомът е разположен по-дълбоко в тялото, няма да можете да го видите или да го почувствате, но може да притисне някои органи или нерви. Например липомът може да повлияе червата и да предизвика запушване. По тази причина човек може да получава запек или да му прилошава.

Как се поставя диагнозата

За да постави диагноза, лекарят ще погледне и опипа вашата бучка. В повечето случаи лекарят лесно ще разпознае и диагностицира липома. Понякога може да се нуждае от ултразвуково сканиране на района.

Ако някой липом се увеличава или става болезнен, отново трябва да посетите лекаря. Това може да е знак, че липомът се променя.

Понякога лекарите не могат да кажат със сигурност дали бучката е липом, или не. Липомите могат да бъдат объркани със злокачествени (ракови) тумори.

Вашият лекар може да реши, че е най-добре да отстрани образуванието или да направи биопсия, за да може да бъде сигурен, че е липом, или да препоръча преглед при специалист.

Липосаркомът не дава разсейки, но може да стане като футболна топка

Липомите обикновено не се нуждаят от отстраняване

Само в някои случаи пациентът или лекарят може да поиска да премахне липома, допълва лекарката. Това може да се дължи на следното:

Вашият лекар иска да бъде сигурен, че е липом;

Липомът ви е голям или нараства;

Липомът причинява симптоми, например чрез притискане на нерв или блокиране на червата;

Може да искате да премахнете липома по козметични причини.

Ако се стигне до операция, то тя обикновено е малка и под локална анестезия, казав доц. Томова Това е достатъчно, за да се премахне липома, който е под кожата. След това остава лек белег, когато раната е излекувана.

Отстраненият липом трябва да бъде изпратен в лабораторията за анализ.

Реклама

Exit mobile version