Реклама
Начало Заболявания и лечение Кога и как COVID-19 води до образуване на тромби?

Кога и как COVID-19 води до образуване на тромби?

0
д-р Николай Поройлиев кардиолог
Реклама

COVID-19 засяга преди всичко носоглътката, а след като слезе надолу по дихателните пътища може да провокира кашлица, пневмония и задух. Други оплаквания, които може да възникнат, са стомашно-чревни симптоми, загуба на мирис или вкус или дори обрив на пръстите на краката.

С натрупването на повече познания за поведението на вируса в организма обаче става все по-ясно, че при усложненията инфекцията трябва да разглежда като микросъдово заболяване. Най-неприятното е, че той може да доведе до образуване на кръвни съсиреци (тромби) при някои хора, казва кардиологът д-р Николай Поройлиев от МЦ „Искър“ (приема пациенти по НЗОК и свободен прием, записване на тел.  0877 58 90 40).

Когато човек се нарани, кръвта естествено се съсирва, за да „запечата“ раната и да се предотврати изтичането й. Това става, като нараненият кръвоносен съд отделя протеини, които са като магнит за тромбоцитите и други фактори на съсирването. Съсирекът, който се образува, улеснява зарастването.

Реклама

Разгадаха как възникват тромби след ваксина – има лечение!

Какви са данните за образуване на кръвни съсиреци при коронавируса?

Лошото е, че понякога кръвни съсиреци се образуват понякога, без да има нараняване. Възниква риск от инсулт или инфаркт, ограничава се притокът на кръв в кръвоносните съдове. Подобни усложнения са наблюдавани при хора, които са били приети в болница с COVID-19. Проучване при 184 души с болестта, настанено в интензивно отделение, установи, че при 31% са налице усложнения, свързани с кръвни съсиреци, посочи д-р Поройлиев. Тоест всеки трети болен с тежко протичане, е застрашен от образуване на тромби.

Към момента няма яснота, с каква честота се наблюдават кръвните съсиреци при леки форми на COVID-19. Коварното е, че не само възрастните страдат от подобни усложнения – те се наблюдават в различни възрасти. Например в малко проучване с 14 пациенти с коронавирус, претърпели инсулт поради кръвен съсирек, става ясно, че 42% от тях са на възраст под 55 години и нямат съществуващи рискови фактори за инсулт.

Шокиращата истина за COVID-19: Вирусът кара кръвта да се съсирва, прави тромби!

Защо COVID-19 води до образуване на тромби?

Учените още работят за изясняване на въпроса, защо се образуват кръвни съсиреци при хора с COVID-19. Едно от малкото проучвания е Trusted Source, публикувано в списанието The Lancet Hematology.

Наблюдавани са 68 души в болница с COVID-19. 48 са настанени в интензивното, а 20 не. Кръвта им е изследвана в търсене на маркери, свързани със съсирването. Тези маркери водят до активиране на клетките, покриващи кръвоносните съдове (ендотелни клетки) и тромбоцитите. И двата вида клетки имат пряка връзка с процеса на съсирване, казва още кардиологът.

Така било установено, че пациентите в реанимация имат по-високи нива на тези маркери за съсирване, сравнени с по-леките случаи на COVID-19. Засега учените обясняват констатациите си така: Ендотелните клетки експресират ACE2 протеин, който новият коронавирус използва, за да влезе в клетките. Така вирусът може директно да нахлуе и да повреди ендотелните клетки, като задейства механизма на съсирване на тялото ви. Дори ендотелните клетки да не се заразяват директно, ако тъканите около тях са увредени във връзка с инфекцията или пък имунната система отговори с възпалителни молекули, може да се стигне до повишено съсирване.

Червените чушки – отлично средство срещу образуване на тромби

Друго любопитно проучване е публикувано в списание Blood. В допълнение то установява, че тромбоцитите на пациентите с по-тежко протичане на COVID-19 са хиперактивни, склонни към повишено активиране и агрегиране (сглобяване).

Може ли да се определи риска от образуване на тромби?

По-високият риск от образуване на тромби при COVID-19 се открива при някои групи:

  • Настанени в болница поради тежко протичане;
  • Има високи нива на D-димера (смятат се за силен предиктор на риска от смърт);
  • Повишени други маркери за съсирване и възпаление (например С-реактивен протеин);
  • Наличие на сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

С-реактивен протеин е маркер на възпаления и инфекции

Възможни усложнения след образуване на кръвни съсиреци

Инсулт, когато тромбът запуши кръвоносен съд в мозъка. Ако той само временно ограничи кръвообращението, се говори запреходна исхемична атака (TIA) или мини инсулт.

Белодробна емболия – това е състояние, което може дори да застраши живота, насъпва внезапно. Получава се при блокиране на важен белодробен кръвоносен съд.

Инфаркт се получава, когато притокът на кръв към сърдечната тъкан е прекъснат от тромб.

Тромбите могат да ограничат притока на кръв и към други части на тялото ви, което също не е за подценяване:

  • крайниците;
  • стомашно-чревния тракт;
  • бъбреците.

Профилактика на образуването на тромби в домашни условия

Как да намалим риска от тромбоза?

Има някои неща, които човек може да направи по принцип, за да намали риска от образуване на кръвни съсиреци.

Физическа и двигателна активност. Заседналият начин на живот по принцип увеличава вероятността от образуване на тромби, затова се движете повече и правете подходящи за възрастта и възможностите си упражнения. При професии, свързани със седене ставайте редовно, за да се раздвижвате.

Отслабнете, ако сте с наднормено тегло. Излишните килограми са допълнителен риск, затова контролирайте теглото си.

Откажете цигарите! Тютюнопушенето може да увреди лигавицата на кръвоносните съдове и да доведе до образуване на съсиреци.

Запознайте се със страничните ефекти на лекарствата. Някои видове лекарства като противозачатъчни, хормонозаместителна терапия и някои онкотерапии могат да увеличат риска от тромби. Консултирайте се с лекар, за да намалите до минимум вероятността от подобно усложнение.

При установен по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци, може да се наложи да вземате лекарство за разреждане на кръвта.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version