Реклама
Начало Заболявания и лечение Кое пази и кое разболява черния дроб

Кое пази и кое разболява черния дроб

0
разтоварване на черния дроб
Реклама

Черният дроб е химичната фабрика на организма и във всеки един момент в него протичат около 3000 биохимични процеса. Някои инфекции, заболявания, както и неправилен начин на живот обаче могат да го увредят и да причинят болести на черния дроб. Злоупотреба с алкохол, медикаменти, мазни храни и прекалено много захар му влияят зле.

Черният дроб често се разболява неусетно

Болният не усеща нищо, пациентите почти не изпитват никакви симптоми, казва проф. Маркус Корнберг, главен лекар в Клиниката по гастроентерология, хепатология и ендокринология към Медицинското училище в Хановер. Обикновено заболяванията на черния дроб се откриват рано едва при един от петима пациенти. Добрата новина е, че ние може да направим много повече, за да го предпазим, отколкото смятаме. Това е важно, защото тежкият около 1,4 кг орган заедно с жлъчката изпълнява толкова много важни функции в обмяната на веществата в организма.

Диагнозата често се поставя случайно

Болестите на черния дроб не дават изявени симптоми в началото. Болният може да усети умора и чувство за натиск в горната част на корема. Увреждането на черния дроб може да се открие при преглед с ехограф или при профилактично кръвно изследване на чернодробен ензим.

Реклама

Лабораторните изследвания са показателни за заболяване само донякъде. За изясняване на диагнозата се назначава допълнително ултразвук или изследване на проба тъкан.

Биохимичните процеси в черния дроб са много важни за цялостното здраве, подчертава проф. Кристиан Траутвайн, председател на Германското дружество по гастроентерология. В него например протеините се разграждат на съставните им части и се преобразуват в други вещества, например ензими или хормони, които регулират нашето настроение и апетит.

Също и мазнините в организма се преработват само с помощта на черния дроб. В него се образуват така необходимите жлъчни киселини. Жлъчката е най-важният помощник на черния дроб за храносмилането. Всеки ден дробът образува около половин литър жлъчен сок. В жлъчката той се сгъстява и оттам достига до червата.

Черният дроб не само произвежда, но и съхранява определени вещества. Енергийните запаси на организма се съхраняват под формата на гликоген. Складират се и определени количества витамини, микроелементи като мед, цинк или желязо.

Храната оказва пряко влияние върху здравето на черния дроб. Всички вещества, които изяждаме рано или късно стигат до този орган. Затова и балансираното хранене е толкова важно за него. Медикаментите, които приемаме, също стигат до черния дроб. В резултат активните им вещества често се включват в обмяната на веществата преди да стигнат до същинската си цел. Затова и някои от нежеланите странични ефекти засягат именно черния дроб. Това не бива да ни плаши прекалено, нито пък да ни отказва да пием лекарства, които са ни предписани.

Черният дроб е един доста устойчив на външни влияния орган и тежки странични ефекти настъпват едва след продължителна употреба (месеци) на медикаменти.

Алкохолът води до стеатоза – мазен черен дроб

Едно от нещата, които са най-вредни за черния дроб, е алкохолът. Това е свързано с веществата, които дробът разгражда от него – ацеталдехид. Той влиза в реакция с всички възможни вещества, също и такива от клетките. Отговорен е не само за махмурлука на следващия ден, но и затруднява работата на черния дроб като цяло. Освен това черният дроб преработва алкохола до мазнини. Така навикът всяка вечер да се пие алкохол с годините води до все по-омазнен черен дроб. Тези промени благоприятстват развитието на диабета и сърдечно-съдовите проблеми.

Инфекцията с хепатит е друга сериозна заплаха за черния дроб. Срещу вирусите на хепатит А и В има вече ефективни ваксини (тази срещу хепатит В е сред задължителните за бебета). За хепатит С пък вече има нови много ефективни терапии.

Метаболитният синдром е рисков фактор

Коварното е, че омазненият черен дроб може да се възпали и без вирусна инфекция. Това е проблем, който засяга все повече хора в съвременния свят, които ядат полуготови храни и бързи закуски, движат се малко. В Германия например това са над една трета от възрастните над 40 г.

Внимавайте с животинските мазнини (като цяло яжте по-малко месо), предпочитайте растителните и омега-3, които действат добре и на жлъчката. Ограничете алкохол – препоръките на здравните експерти са до 500 мл бира или 250-300 мл вино дневно. За жените дозата е още по-малка.

Срещу мазния черен дроб може да се вземат мерки с добър резултат. Проф. Корнберг разказва, че в клиниката си всеки ден вижда ефекта от промяната в начина на живот дори при хора с драстично повишени стойности на черния дроб в кръвта. При наднормено тегло трябва спешно да се отслабне, да се практикува някакъв спорт и да се промени храненето в посока повече прясна храна с плодове и зеленчуци и по-малко животински продукти.

Източник: Apotheken Umschau

Реклама

Exit mobile version