Реклама
Начало Заболявания и лечение Вредно ли е, че доживот ще пия хормони за щитовидната жлеза?

Вредно ли е, че доживот ще пия хормони за щитовидната жлеза?

2
Реклама

За повечето пациенти със заболявания на щитовидната жлеза новината, че трябва да приемат доживот хормони на щитовидната жлеза (тироксин) всеки ден е малко плашеща. Няма основание за притеснения, казват немски експерти. Такива препарати се използват от десетилетия и при правилно дозиране не се очакват абсолютно никакви странични ефекти или увреждания за организма.

Лекарствата са идентични с човешкия хормон

щитовидна жлеза хормониТаблетките с L-Thyroxin (левотироксин) са заместителна терапия, която доставя на тялото хормони на щитовидната жлеза, които тя вече не може да произвежда сама в достатъчно количество. При повечето случаи с трайно намалена функция на щитовидната жлеза не е възможно възстановяване на загиналите вече нейни клетки.

Хормоналните таблетки, които сега се предлагат на пазара, са идентични с истинския хормон. При много от проблемите с щитовидната жлеза приемът на хормонални таблетки е жизненоважен за организма. При хипотиреоидизъм (намалена функция) или липсваща щитовидна жлеза това е единственият начин да се балансира хормоналното ниво.

Реклама

Важно е да се знае, че съдържанието на таблетките е идентично с естествения хормон Т4 (тироксин). По отношение на действието им в организма синтетично произведените хормони са идентични с натуралните и поради това не са вредни за пациентите.

Лечението на Хашимото почва от червата и имунната система

Дозата се увеличава бавно и постепенно

При приема на L-тироксин има някои особености. Целта е да се намери оптималната доза, която замества максимално точно липсващия хормон на организма. Само така може да се избегнат страничните реакции.

В началото на терапията организмът трябва бавно да привикне към внасяния отвън хормон. Започва се от минималната доза (обикновено 25 мг) и тя постепенно се повишава, докато се постигнат оптималните стойности на кръвните изследвания. Това може лесно да се установи с лабораторна проба. Даването веднага на големи дози от хормона може да провокира симптоми на хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза).

Странични ефекти има само при напасване на дозата

Странични ефекти са възможни главно в началната фаза на адаптиране на дозата. L-тироксин е медикамент с много добра поносимост и се използва често при понижена функция на щитовидната жлеза. Като при всяко лекарство обаче може да се наблюдават някои странични ефекти – сърцебиене, треперене, горещи вълни, вътрешно неспокойство. На практика във всички случаи тези симптоми изчезват от само себе си след краткия период на адаптиране. В никакъв случай човекът не бива да спира сам лекарствата и то внезапно. Това сериозно ще обърка целия хормонален обмен и последицата може да са други странични ефекти.

В заключение експертите подчертават, че доживотният прием на левотироксин не представлява никаква заплаха за здравето. Правилното функциониране на организма зависи от оптималното насищане с хормони, тоест от редовния прием на медикамента.

Тиреоидит на Хашимото – причини и лечение

Източник: Navigator-medizin.de

Реклама

2 коментара

  1. Имаше статии, че приемането на хормони отслабва нормалното функциониране на жлезата. А дългото приемане на изкуствените хормони води до раково заболявания. За себе си съм приела да приемам хормоните в случай, че се почувствам зле и наблягам на подходящи храни и спорт.

  2. За кои хормони имало сведения, че причиняват рак? Може би имате предвид полови хормони или други? За тези на щитовидната жлеза няма такива сведения. Аз лично ги приемам от 8 г. и не съм имала никакви странични ефекти, а познавам хора, които ги вземат от два пъти по-дълго време и те нямат оплаквания. Напротив – чувствам се много по-добре отколокто в началото, когато нямах сили да се мръдна сутрин от леглото и сърцето ми прескачаше.

Коментарите са затворени

Exit mobile version