Реклама
Начало Заболявания и лечение Късно ли е сега да ваксинирам детето срещу грип?

Късно ли е сега да ваксинирам детето срещу грип?

0
alt
Реклама

Дали не е прекалено късно да имунизирам детето си срещу грип? С този въпрос се обръщат най-често в последните дни родители към известния пловдивски педиатър проф. д-р Тоньо Шмилев от денонощна детска поликлиника „Пловдимед“.

Ваксинирането е най-ефективният метод за предпазване от инфекцията и за предотвратяване на усложненията от нея, обяснява той. И добавя, че макар най-подходящият период за имунизация да е от средата на септември до средата на ноември, то закъснението не е фатално. Организъмт изработва защитата си срещу грипните вируси от 15 до 30 дни след ваксинацията. Пикът на заболеваемостта у нас обикновено се очаква от ноември до март, но и тази зима най-вероятно грипната вълна ще се надигне през януари след Коледната ваканция и ще продължи до началото на март.

Педиатрите от поликлиника „Пловдимед“ припомниха, че за имунитета човек трябва да се грижи през цялата година, а не само в студените месеци. Това означава да спи достатъчно, да се храни балансирано, да пие много вода, да се движи и да си създава положителни емоции. А при при децата важен момент е използването на закалителните процедури. И тази година в най-голям риск са децата до 10 години, чийто имунитет е неизграден и слаб, както и възрастните над 65 години, които страдат от редица хронични заболявания, припомниха лекарите.

Реклама

Ваксините изграждат допълнителна защита на организма. Те се произвеждат от високопречистени белтъчни култури на грипни вируси, които са инактивирани и са напълно неспособни да предизвикат инфекция. Ежегодно се прави нов тип ваксина срещу вирусните щамове, които се очаква да бъдат най-масово разпространени през идващия грипен сезон. За различните, предлагани на пазара противогрипни ваксини се информирайте от своя личен лекар или от педиатър, тъй като той най-добре може да прецени дали и коя точно е най-подходяща именно за вас и вашите деца, препоръча педиатърът д-р Костадин Кетев от „Пловдимед“.

Грипът не бива да бъде подценяван, защото е едно от тежките заболявания, което по време на пандемии може да порази от 30 до 50 процента от населението на земята. Статистическите данни показват, че броят на случаите на грип превишава неколкократно броя на всички останали инфекции, взети заедно. Това е причината опасната зараза да е под специалния контрол на СЗО. Сведения за грипа и тежките последици, до които той може да доведе, има още от Древна Елада – Хипократ съобщава за голяма епидемия през 412 г. пр. Хр. Разбира се, най-много съобщения за грипни епидемии и пандемии има от XIX и най-вече от XX век. Само по времето на най-голямата документирана до момента пандемия, т.нар. Испански грип през 1918-1919 г., обхванала всички части на света, загиват между 20 и 40 милиона души.

А фактът, че у нас ваксините свършиха тази година толкова рано и се наложи да бъдат внесени допълнително 50 000 броя, показва, че българите разчитат на имунизациите, за да се предпазят от коварната болест, коментират педиатрите от детското заведение.

Реклама

Exit mobile version