Реклама
Начало Заболявания и лечение Какво е лупус и защо го бъркат с ревматоиден артрит

Какво е лупус и защо го бъркат с ревматоиден артрит

0
лупус пеперуден обрив
Реклама

Лупусът или вълчанка е хронично заболяване, за което причините не са напълно изяснени. То причинява възпаление в тъканите на тялото. Симптомите му се различават от човек на човек, затова невинаги го диагностицират навреме. Обикновено първите прояви са на възраст между 15 и 40 години.

Среща се девет пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Има пациенти и в афро-карибските, китайските и азиатските популации. Активирането на лупуса става чрез промени в хормоналната активност. Затова той често се задейства след раждането, по време на менопаузата или по време на пубертета.

При лупус имунната система атакува здрави тъкани на тялото, вместо да я защитава. Най-често срещаната форма е известна като системен лупус еритематозус (SLE), която засяга цялото тяло. По-рядка се открива дискоидната форма, която засяга само кожата.

Реклама

Терминът „лупус“ произлиза от латинската дума „вълк“. Той е асоцииран с тежък обрив по лицето, който рядко се вижда сега. Някога го оприличавали на ухапване от вълк, затова и у нас болестта е известна като вълчанка.

Още: Лупусът често имитира бъбречни и сърдечни заболявания

Дискоидният лупус не застрашава вътрешните органи

Какви са симптомите на лупус?

Симптомите са много и различни. Пациентите може да усещат болка с различна степен на сила – от лека до силна. Симптомите на системния лупус обикновено са умора, ставни болки в ръцете и краката. Наблюдават се и обрив над бузите и носа на носа, известен като „пеперуден обрив“. Обриви може да се появят и по други части на тялото, а също и отоци (виж изображението по-долу). Засегнатата става е зачервена и подута. Затова понякога бъркат лупуса с ревматоиден артрит.

лупус симптоми признаци обривОсвен това може да има и треска, подути лимфни възли, повтарящи се язви в устата, анемия и промени в настроението. Често повтарящ се спонтанен аборт е друго усложнение на лупуса.

Лупусът променя патологично някои функции на организма. Настъпват някои промени  в сърдечносъдовата система, които може да провокират повишаване на кръвното налягане. Високото кръвно се обяснява и с някои причинени от заболяването увреждания на мозъка, сърцето и бъбреците.

Въпреки че е по-често срещан от левкемията, мускулната дистрофия и множествената склероза в световен мащаб, понякога лупукът се диагностицира късно. Причината е, че признаците му наподобяват на симптомите при тези и други заболявания. 

Още: Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи

Как се диагностицира лупус?

Лупусът се диагностицира чрез кръвни изследвания. Широката гама от симптоми може да затрудни диагнозата и да се наложи допълнителна специализирана оценка. Важни тестове за потвърждаване на диагнозата са тест за антинуклеарни антитела, които се откриват при 80-90% от пациентите, тест за анти-ДНК антитела и тест за С2 комплементарен дефицит.

Ако се открият данни за лупус, може да се наложат допълнителни тестове като ултразвук или томография. Така ще се провери дали са засегнати вътрешни органи. Обикновено това са бъбреците и кожата. Сърцето, белите дробове и мозъка обаче също често са засегнати.

Как се лекува лупус?

Някои известни личности като певицата Селена Гомес (на снимката) и рапърът Сийл страдат от лупус. Те не само че не крият заболяването си, но и участват в различни публични прояви, които целят повече хора да научат за него.

За съжаление няма терапия, която да може да излекува пациента напълно от лупус. Целта на лечението е да сведе до минимум симптомите и техния ефект върху обичайната всекидневна дейност.

Най-често предписваните лекарства включват противовъзпалителни средства, хидроксихлорохин, кортикостероиди и имуносупресори. Пациентите с лупус трябва да се пазят от излагане на слънце, защото това може да влоши симптомите.

Продължителността на живота при повечето хора с лупус може да остане нормалната, след като те са постигнали напредък в лечението, част от което е прилагането на стероиди.

Пациентите с лупус трябва да се научат да следят за ритъма работа и почивка, за да не се стига до състояние на преумора. Добре е близките и приятелите да са наясно с диагнозата и възможните непредвидими прояви. Това ще позволи да се потърси адекватна медицинска помощ в точния момент.

Реклама

Exit mobile version