Реклама
Начало Любопитно Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи

Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи

0
Реклама

Първите прояви на високото кръвно може да останат незабелязани. Много хора дори не подозират, че имат хипертония. Това е, защото нямат навика да си мерят кръвното. При първите пристъпи може да усетят главоболие и световъртеж, но с времето организмът свиква и човек не усеща нищо обезпокоително. Дори да няма симптоми, високото кръвно  подкопава здравето, като уврежда съдовете, сърцето и бъбреците.

Първите кризи често настъпват нощем

инсомния безсъниеДруга коварна страна на хипертонията е, че понякога първите кризи настъпват нощем и човек не може да разбере точно от какво му прилошава. Това се случва често при диабетици. Над 40% от новооткритите пациенти с това заболяване вече имат високо кръвно, допълва проф. Торбова.

Хипертонията не боли, настъпва неусетно, но ако не се лекува, скъсява живота с години, защото е сериозен риск за инсулт или инфаркт. Високото кръвно е причина за 13% от смъртността в света – 9, 5 милиона души умират всяка година, сочат статистиките на Световната здравна организация. Затова вече няколко години подред Българската лига по хипертония инициира през месец май акция в различни градове на страната за безплатна консултация на хора с високо кръвно. Оказва се,че един от 10-има, посетили акцията за безплатни консултации, никога не са си измервали стойностите.

Реклама

Лечение на високо кръвно – с монотерапия или комбинирани лекарства

Предсърдното мъждене може да протича без симптоми

Особено коварно е предсърдното мъждене, дори когато протича без симптоми. То е главната причина за емболичните инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови. При 3% от пациентите с предсърдно мъждене то протича без симптоми. Над 15% от инсултите, при които няма изяснена причина, се дължат именно на безсимптомното мъждене, посочи проф. Торбова. Възможна причина е това, че хората не знаят за състоянието си и не провеждат лечение.

Високото кръвно е причина за половината сърдечносъдови заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност, каза още проф. Торбова. Хипертонията е водеща причина за феталната и майчина смъртност. Вече се сочи като главен виновник и за деменцията. Четирима от 10 възрастни над 25 г. имат хипертония. В много страни един от петима пък има стойности над оптималните (прехипертония). Става дума за стойности от 130-139 за горна граница и 85-89 за долна граница. В даден момент то може да премине трайно в хипертония.

Предсърдното мъждене е аритмия, която заплашва с инсулт

Защо вдигаме високо кръвно и се разболяваме?

Неправилното хранене е виновно за немалко случаи на хипертония. Българите ядат твърде много сол, а за тези навици допринасят и интересите на производителите на храни, посочи специалистът. 20% от случаите се свързват с нисък прием на калий, тоест плодове и зеленчуци.

Има проучване, което сочи, че инсултите намаляват при обилна консумация на плодове и зеленчуци. Затлъстяването е виновно за 30% от хипертонията. Особено важно е тези пациенти да не пушат много.

Дори малки количества алкохол вредят дългосрочно на хипертониците

Хората с високо кръвно трябва да избягват дори червеното вино, каза проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. По думите й има нови проучвания, които развенчават мита за безопасната доза, която сега с препоръчва дори от лекари.

Инсултите и инфарктите са причина номер 1 за смърт в България и защото много хора с високо кръвно остават нелекувани. Те нямат болка или други обезпокоителни симптоми, затова смятат, че леки отклонения от стойностите не са проблем. Това обаче съвсем не е така, подчертава проф. Торбова. Дори леко повишено кръвно налягане повишава риска за инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и на внезапна сърдечна смърт.

Нов метод открива първопричината за високото кръвно

Двама от трима хипертоници, които се лекуват, не постигат прицелните стойности на кръвното. Най-често те не осъзнават, че въпреки лекарствата това носи риск за инсулт, инфаркт, внезапна сърдечна смърт и всички други усложнения на хипертонията. При хипертонията случаите на предсърдно мъждене са повече. Тя се свързва и с диабет. Връзката е двустранна – повишава риска от това заболяване, но и при вече налична захарна болест честотата на хипертонията е три пъти по-голяма, отколкото при останалата популация.

Комбинацията от хипертония и диабет е много опасна, защото повишава два до четири пъти риска от инсулт. В много голям процент води до предсърдно мъждене. Основният извод е, че хипертонията трябва да се търси превантивно и навреме да се дадат насоки за начин на живот на пациентите, обобщи проф. Торбова.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version